Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil 5 miljoen euro uittrekken voor ontslagen KLM'ers

Brussel wil 5 miljoen euro uittrekken voor ontslagen KLM'ers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil 5 miljoen euro uittrekken om KLM-personeel dat vanwege de coronacrisis zijn baan verliest aan een nieuwe te helpen. Het geld is bedoeld om 1200 vertrekkende werknemers om te scholen of te helpen een eigen zaak te beginnen, meldt de commissie.

De commissie verwacht van het kabinet dat het 3,4 miljoen euro bijlegt. Maar dat bedrag neemt KLM voor eigen rekening, zegt de luchtvaartmaatschappij, die al veel steun van het Rijk krijgt om de coronacrisis te doorstaan.

De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog wel met het plan instemmen. De commissie wil het geld putten uit een fonds voor mensen die hun baan kwijtraken als gevolg van globalisering, doordat hun werkgever bijvoorbeeld naar een goedkoper buitenland verhuist. Nederland had gevraagd om steun uit dat fonds, het EGF.

Sollicitatietraining

Met het EGF-geld kunnen KLM'ers die hun baan zijn verloren advies inwinnen over waar ze weer aan de slag zouden kunnen. Ze kunnen ook sollicitatietraining volgen of verhuiskosten vergoed krijgen als ze ver weg een baan vinden. Maar het geld kan ook worden gebruikt om werkgevers aan te moedigen ontslagen werknemers in dienst te nemen, meldt de commissie.

Lang niet alle 1200 werknemers krijgen gedwongen ontslag, hoopt KLM. Sommigen gaan misschien met pensioen of vinden zelf ander werk. Zowel ontslagen als zelf vertrekkende werknemers kunnen een beroep doen op de hulp die deels met EU-geld wordt betaald.

Finnair

Ook Finland mag hulp uit het EGF verwachten. Voor vijfhonderd ontslagen medewerkers van vliegmaatschappij Finnair wil het dagelijks bestuur van de EU 1,8 miljoen euro vrijmaken.

"Als gevolg van de Covid-19-pandemie is het aantal passagiersvluchten wereldwijd dramatisch teruggevallen", zegt Eurocommissaris Nicolas Schmitt. Met het EGF-geld "tonen we solidariteit met de 1700 voormalige werknemers van KLM en Finnair".

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

13 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

15 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

16 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

17 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

18 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

19 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

19 uur geleden