Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil 3,4 miljard steun voor landen die Oekraïners opvangen

Brussel wil 3,4 miljard steun voor landen die Oekraïners opvangen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet miljarden uittrekken om EU-landen te helpen die met kunst- en vliegwerk miljoenen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangen, vindt de Europese Commissie. Zij wil 3,4 miljard euro vrijmaken voor onderdak, onderwijs, gezondheidszorg en het vinden van een baan voor de Oekraïners.

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen, anders dan asielzoekers uit andere landen, sowieso in de EU blijven en er bijvoorbeeld ook aan het werk. Het is zaak kinderen zo snel mogelijk weer naar school te sturen en volwassenen aan een baan te helpen, zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie.

Het benodigde geld moet komen uit een van de Europese miljardenfondsen voor het herstel na de coronacrisis, als de EU-landen ermee instemmen. Lidstaten die het nodig hebben kunnen er aanspraak op maken, waarna een deel kan worden voorgeschoten. Voor de buurlanden van Oekraïne is dat deel groter.

Meer dan 3,5 miljoen mensen hebben inmiddels op de vlucht voor de Russische oorlog tegen Oekraïne een veilig heenkomen gezocht in de EU, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson. Ruim de helft daarvan is in buurland Polen terechtgekomen. Ook buren Roemenië, Hongarije en Slowakije vangen veel mensen op.

De EU zet in landen van aankomst ook knooppunten voor gezondheidszorg op die Oekraïners kunnen doorverwijzen naar de juiste zorgverlener. Ze kunnen ook meteen een coronaprik krijgen, zegt Schinas. Veel Oekraïners zijn nog niet ingeënt tegen het virus.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden