Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel waarschuwt Nederland over vouchers

Brussel waarschuwt Nederland over vouchers

BRUSSEL (ANP) - Als Nederland zich niet houdt aan het EU-passagiersrecht zal de Europese Commissie "niet aarzelen een inbreukprocedure te starten" om de wet af te dwingen. Dat zei een commissiewoordvoerder donderdag naar aanleiding van de voucherkwestie voor geannuleerde vluchten in verband met het coronavirus.

De EU-commissarissen Adina Valean (transport) en Didier Reynders (consumentenrechten) hebben alle 27 lidstaten een brief gestuurd waarin zij erop wijzen dat volgens de Europese regelgeving een gedupeerde reiziger moet kunnen kiezen tussen een omgeboekte vlucht en geld terug. Twaalf landen waaronder Nederland staan tijdelijk de uitgifte van vouchers toe omdat er door de coronacrisis nauwelijks wordt gevlogen en luchtvaartmaatschappijen betalingsproblemen hebben.

De commissie wacht de reactie van onder meer Nederland af en oordeelt dan of ze juridische stappen zal nemen, aldus de woordvoerder. "Aantrekkelijke en flexibele" vouchers zijn toegestaan maar de consument moet ook geld kunnen terugkrijgen.

Geldteruggaranties

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen had de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eerst nog gevraagd om hier in elk geval tot en met 30 juni niet op te handhaven. De dienst gaat er nu wel weer op toezien dat gedupeerden desgewenst financiële compensatie krijgen.

Voor KLM is de boodschap uit Brussel reden om de komende tijd weer met geldteruggaranties te gaan werken bij geannuleerde vluchten, maakte de luchtvaartmaatschappij donderdag bekend. Voor mensen die al een voucher hebben, geldt het herziene beleid niet. De mogelijkheid om voor een voucher te kiezen bij een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus blijft bestaan, aldus KLM. Het bedrijf komt binnenkort met een plan om de vouchers aantrekkelijker te maken.

Premier Mark Rutte riep consumenten woensdag op zo veel mogelijk voor zo'n voucher te kiezen.

Meer uit Financieel

Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.

5 uur geleden
Duitse gasvoorraad eerder dan gepland aangevuld

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen, gesteld door de waakhond, stond op 1 september. De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met lage gasvoorraden.

6 uur geleden
Duitse overheid: waterpeil Rijn zakt deze week tot kritiek niveau

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter, maar blijft daar wel een aantal dagen op steken. Maandag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen.

7 uur geleden
Drukke dag op Schiphol, reizigers krijgen water en stroopwafels

SCHIPHOL (ANP) - Ook deze zondag is weer een drukke dag met vertrekkende reizigers voor luchthaven Schiphol. De reizigersstroom "loopt goed door", laat een woordvoerster weten. Reizigers hoefden zondagochtend nog niet buiten te wachten. Schiphol deelt water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers.

8 uur geleden
Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

11 uur geleden
Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering, blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers zoals Independer en PriceWise door het ANP.

12 uur geleden
Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

1 dag geleden