Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel waarschuwt Den Haag voor hoge particuliere schulden

Brussel waarschuwt Den Haag voor hoge particuliere schulden

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse regering mag ondanks de economische gevolgen van de coronacrisis niet andere al lang lopende ‘onevenwichtigheden’ uit het oog verliezen. De Europese Commissie waarschuwt dat de schuld van burgers, onder meer door de hoge huizenprijzen, blijft stijgen en dat het exportoverschot in Nederland te hoog is.

Nederland hoort bij twaalf EU-landen waarvan het dagelijks EU-bestuur het begrotingsbeleid extra in de gaten houdt. Al jaren tikt Brussel Den Haag op de vingers over het overschot op de lopende rekening, doordat Nederland veel meer exporteert dan importeert, net als Duitsland. Dat chronisch exportoverschot ligt ver boven de norm die Brussel stelt, waarbij export en import meer in balans zijn. Ook de hoge schulden bij particulieren zijn de commissie een doorn in het oog. Ze eist al lang dat er een einde komt aan de hypotheekrenteaftrek. Ook moeten de pensioenen en belastingen verder worden hervormd, en er meer vaste banen worden aangeboden.

Het kabinet heeft door alle steun- en andere maatregelen vanwege Covid-19 nu andere zaken aan het hoofd maar die bestaande problemen gaan niet uit zichzelf weg, schrijft de commissie in een speciaal ‘lentepakket’ van aanbevelingen voor alle landen.

Vanwege de coronacrisis zijn de Europese regels voor begrotingstekort en staatsschuld sinds vorig jaar bevroren en dat blijven ze nog tot 2023. "We staan op een kantelpunt", zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis. "Het herstel ligt om de hoek, maar de weg is geplaveid met onzekerheden. We zullen alle instrumenten blijven inzetten om de economie terug op de rails te krijgen."

Alle lidstaten worden aangemoedigd hun bedrijven en burgers financieel te blijven steunen en met behulp van de 672,5 miljard euro uit het Europese herstelfonds fors te investeren in groei.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips stond maandag onder druk in de Amsterdamse AEX-index, die een nieuw recordniveau bereikte. Het zorgtechnologieconcern moet meer geld opzijzetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

1 uur geleden
Miljardenstrop dreigt voor Unilever in Brazilië

ROTTERDAM (ANP) - Levensmiddelenconcern Unilever moet in Brazilië mogelijk miljarden betalen. De belastingdienst van het land claimt in totaal 2,9 miljard euro. Een groot deel daarvan zou zijn vanwege vermeende belastingontduiking in het land bij een herstructurering in 2001.

1 uur geleden
Kantoren Belastingdienst weer open voor hulp bij aangifte

DEN HAAG (ANP) - De kantoren van de Belastingdienst zijn vanaf maandag weer open voor mensen die hulp willen met hun aangifte. Door de coronamaatregelen was het sinds maart vorig jaar niet meer mogelijk om fysiek hulp te krijgen. De mensen die hulp nodig hadden bij hun aangifte werden waar mogelijk telefonisch bijgestaan.

2 uur geleden
Greenyard verkoopt Nederlandse paddenstoelenverwerker

SINT-KATELIJNE-WAVER (ANP) - De Belgische groente- en fruithandelaar Greenyard verkoopt zijn Nederlandse onderdeel dat paddenstoelen verwerkt aan de Poolse investeerder Cornerstone Investment Management. Greenland Prepared Netherlands levert het bedrijf 17 miljoen euro op.

2 uur geleden
'Tesla accepteert weer bitcoin bij gebruik groene stroom'

PALO ALTO (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Tesla zal pas weer bitcoin accepteren al betaalmiddel als die digitale munt op meer groene stroom gaat draaien. Als de helft van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen komt, is dat acceptabel. Dat heeft Tesla-topman Elon Musk op Twitter laten weten.

2 uur geleden
Nikkei klimt op rustige handelsdag, beurzen in China gesloten

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag, maar namen geen grote risico's in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank later in de week. Ook verliep de handel relatief rustig aangezien de belangrijke aandelenmarkten in China en Hongkong gesloten bleven. Ook in Australië hadden beleggers een vrije dag.

2 uur geleden
Philips zet nog eens 250 miljoen euro opzij voor terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - Medisch technologieconcern Philips zet nog eens 250 miljoen euro opzij vanwege de wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. Daarmee loopt de rekening voor het concern verder op, aangezien er in het eerste kwartaal ook al 250 miljoen euro voor de kwestie werd gereserveerd.

3 uur geleden