Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel vraagt inenten 70 procent volwassen EU-burgers voor zomer

Brussel vraagt inenten 70 procent volwassen EU-burgers voor zomer

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie roept de EU-landen op om 80 procent van de tachtigplussers en de zorgverleners uiterlijk in maart te hebben gevaccineerd en minimaal 70 procent van alle volwassenen tegen de zomer. "Dat is ambitieus maar haalbaar", zegt EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid). Met de verwachte toename van nieuwe leveringen van vaccins de komende maanden is het belangrijk dat vaccineren onverwijld volgt, aldus het dagelijks EU-bestuur.

Met het toenemend aantal inentingen is het ook tijd om te besluiten over een Europees erkend vaccinatiebewijs, vindt de commissie. Zo'n certificaat garandeert "de juiste medische opvolging" en kan worden gebruikt om eventuele bijwerkingen te monitoren. Het is nog te vroeg om te overwegen de vaccinatiebewijzen voor andere dan medische doeleinden te gebruiken, stelt de commissie. Ze verwijst daarmee naar een pleidooi van de Griekse regering voor de invoering van een coronapaspoort waarmee gevaccineerde personen onbelemmerd door de EU zouden kunnen reizen.

De lidstaten moeten volgens Brussel ook meer testen op het DNA van een in positieve tests gevonden virus. Dat gebeurt nu gemiddeld bij 1 procent van de tests, maar zou moeten worden opgevoerd tot 5 tot 10 procent, zodat nieuwe varianten tijdig kunnen worden opgespoord. De commissie vraagt de lidstaten de bevindingen met elkaar te delen.

De commissie zet ook een mechanisme op om vaccins met armere landen te delen. "Heel binnenkort zullen we onze vaccindonaties aan de rest van de wereld bekendmaken", aldus Kyriakides. "Europa zal niet wegkijken van haar morele en politieke verantwoordelijkheden."

De strijd tegen Covid-19 is donderdag het hoofdthema op een top van de 27 EU-leiders. Ze zullen onder meer spreken over de vaccinatiecampagnes, nieuwe coronavarianten en de vaccinatiebewijzen.

Meer uit Binnenland

Verzetsstrijder Anton de Kom herdacht op erebegraafplaats Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt woensdagavond Anton de Kom herdacht, op de 79e sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder, activist en schrijver. Tijdens de plechtigheid, die om 19.00 uur begint, zijn er toespraken van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn, voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en bijzonder hoogleraar West-Indische letteren Michiel van Kempen. Ook wordt een krans gelegd op het graf van De Kom.

4 uur geleden
Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

6 uur geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

6 uur geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

11 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

14 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

15 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

15 uur geleden