
Brussel vraagt EU-landen 66 miljard extra voor meerjarenbegroting
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de 27 lidstaten 66 miljard euro meer bijdragen aan de lopende meerjarenbegroting tot en met 2027. Dat is volgens voorzitter Ursula von der Leyen vooral nodig om Oekraïne de komende jaren financieel te kunnen blijven steunen, waarvoor ze een fonds van 50 miljard euro wil opzetten. Maar ook wil ze meer besteden aan migratie- en vluchtelingenbeleid, en miljarden aan subsidies steken in industrieën en technologieën.
De commissie, het dagelijks bestuur van de EU, stelt ook voor om hoger dan aanvankelijk geplande uitgaven, bijvoorbeeld door gestegen rentelasten en inflatie, te bekostigen uit een nieuwe inkomstenbron. De lidstaten zouden daarvoor een bedrag op basis van hoeveel geld ze uit bedrijfsinkomens halen aan Brussel moeten betalen.
Volgens Von der Leyen is het dagelijks EU-bestuur zich ervan bewust dat niet alleen de commissie wordt geconfronteerd met inflatie en hogere rentebetalingen, maar ook de lidstaten. Die zagen hun uitgaven de laatste jaren door de pandemie en de oorlog in Oekraïne ook sterk stijgen. De commissie heeft haar prioriteiten bijgesteld, zei de Duitse in Brussel, en van elke mogelijkheid om flexibel te zijn gebruikgemaakt. Het extra geld is nodig voor de periode 2024 tot en met 2027.
Compleet andere tijd
Toen de EU-landen in 2020 onderhandelden over de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 waren de Russische invasie in Oekraïne en de gevolgen daarvan onvoorzien, benadrukte Von der Leyen. "We leven in een compleet andere tijd." Voor het onder andere betalen van landen buiten Europa om de migratiestromen in te dammen, wil ze 15 miljard euro uittrekken de komende vier jaar, en met 10 miljard cruciale sectoren als bio- of cleantech steunen.
Europarlementariër Paul Tang (PvdA) vindt het "niet gek" dat de Europese Commissie om extra geld vraagt. "Maar de standaard reflex om met de pet langs de hoofdsteden te gaan, is de verkeerde. Laat in plaats daarvan de grootgebruikers van de interne markt hun steentje bijdragen, middels een heffing op de winsten van grote bedrijven. De commissie doet hier een voorstel toe, maar dat is te weinig ambitieus."
Het Europees Parlement en de lidstaten moeten de voorstellen goedkeuren. Nederland en Duitsland hebben al te kennen gegeven geen extra geld naar Brussel te willen sturen, maar wel open te staan voor verdere hulp aan Oekraïne.
Meer uit Buitenland
Kyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
26 minuten geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
27 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
30 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
6 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de grote uitgavenwet van president Donald Trump aangenomen. 218 leden, allen Republikeinen, stemden voor. 212 Democraten stemden tegen, evenals twee Republikeinen. De stemming werd op de zender C-SPAN live uitgezonden.
7 uur geledenLONDEN (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) en zijn leden besluiten komende winter of Israël volgend jaar mee kan doen aan het Eurovisie Songfestival. Tijdens een vergadering in Londen werd de kwestie besproken, maar een definitief oordeel laat nog op zich wachten, zeggen bronnen tegen de Israëlische nieuwssite Ynet.
8 uur geleden