Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: sluiting EU-binnengrenzen maximaal twee maanden

Brussel: sluiting EU-binnengrenzen maximaal twee maanden

BRUSSEL (ANP) - EU-landen mogen hun grenzen met andere lidstaten direct sluiten als ze dat hebben gemeld bij de Europese Commissie. Dat geldt dan tien dagen en kan met maximaal twee maanden worden verlengd, aldus een commissiewoordvoerder.

Zeven EU-landen hebben in Brussel gemeld dat ze (een deel van) hun grenzen met buurlanden hebben gesloten. Het gaat om Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Tsjechië, Denemarken en Litouwen. Ook niet-EU-land Zwitserland heeft dat gedaan, maar Spanje nog niet, aldus de zegsman.

Het sluiten van grenzen is "niet noodzakelijkerwijs" de beste manier om het verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vervolgde hij. Maar landen kunnen dat doen als ze denken dat dat het beste om de gezondheid van hun burgers te beschermen.

Coördinatie

De Europese Commissie vindt dat maatregelen pas effectief zijn als ze worden gecoördineerd. Het is duidelijk dat niet alles vanaf dag één goed is gegaan, erkende de woordvoerder. Maar met dagelijks overleg met en tussen de lidstaten heeft hij er vertrouwen in dat dat beter wordt.

Eerder voerden meerdere EU-landen grenscontroles in vanwege de migratiecrisis of tegen terrorisme. Die duurden in veel gevallen veel langer dan twee maanden.

Meer uit Buitenland

Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

2 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

2 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

2 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

4 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

7 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

7 uur geleden