Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel schroeft groeiverwachting Nederlandse economie flink terug

Brussel schroeft groeiverwachting Nederlandse economie flink terug

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de verwachting voor de economische groei in Nederland dit jaar flink verlaagd. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie rekent in zijn zomerprognose nu op een groei van 0,5 procent voor Nederland in 2023. In de lenteprognose ging de commissie nog uit van 1,8 procent.

De commissie schroeft de groeiraming voor de hele eurozone terug. Vooral zwaargewicht Duitsland, waar de economie dit jaar naar verwachting zelfs met 0,4 procent krimpt, is daar debet aan. De hele eurozone zal volgens de commissie in 2023 niet 1,1, maar 0,8 procent groeien. Ook de verwachting voor volgend jaar gaat met drie tiende procentpunt naar beneden, naar 1,3 procent. Voor de hele EU geldt grosso modo hetzelfde.

De pessimistischere blik op Nederland komt vooral voor rekening van de eerste helft van 2023. Nederlanders gaven toen door de hoge inflatie minder geld uit en de export liep tegelijkertijd terug. De economie kromp twee kwartalen op rij. Omdat veel lonen inmiddels stevig zijn verhoogd en de inflatie (mede door minder torenhoge energieprijzen) geleidelijk afneemt, zal de consumptie in de tweede helft van het jaar niet verder dalen, verwacht de commissie. De inflatie zou dit jaar uitkomen op 4,7 en in 2024 op 3,0 procent.

Overheidsinvesteringen

De groei trekt in Nederland volgend jaar weer wat aan doordat de koopkracht deels herstelt en de export naar de belangrijkste handelspartners weer zal toenemen. De economie profiteert ook van overheidsinvesteringen in defensie en de overgang naar een duurzame economie, schat het dagelijks EU-bestuur in. Het rekent voor 2024 op 1 procent, net iets minder dan gedacht en onder het EU-gemiddelde.

De Europese economische groei heeft te lijden onder de hoge inflatie én de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank die de inflatie moeten tegengaan, constateert de commissie. Hoge prijzen "eisen een grotere tol dan verwacht", maar bedrijven krijgen ook minder gemakkelijk krediet door de hoge rentes. Verantwoordelijk Eurocommissaris Paolo Gentiloni wil zich niet met de koers van de centrale bank bemoeien, maar schat wel in dat de piek van de rente bereikt is.

Werkloosheid

Tegelijkertijd is de werkloosheid nog steeds uitzonderlijk laag, dalen de energieprijzen en stijgen de lonen. Daarom rekent de commissie op een "milde opvering" van de groei volgend jaar. Ook Duitsland zou zich dan wat herstellen, met 1,1 procent groei.

Gentiloni wil Duitsland, de grootste Europese economie, niet 'de zieke man van Europa' noemen. Maar de "lichte krimp" daar raakt natuurlijk de hele EU, erkent hij. Zeker buurland en belangrijke handelspartner Nederland voelt dat.

Meer uit Financieel

Heinen blij dat VS betrokken blijven bij IMF en Wereldbank

WASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.

14 uur geleden
Klaas Knot klapte ook mee bij staande ovatie voor Fed-baas Powell

WASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.

17 uur geleden
China ontkent handelsgesprekken met VS, ondanks beweringen Trump

BEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."

18 uur geleden
Beleidsmakers opgelucht dat VS bij IMF en Wereldbank blijven

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.

19 uur geleden
Bloomberg: bedrijf Musk wil 20 miljard ophalen bij investeerders

SAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

20 uur geleden
Regering-Trump heft bureau voor klimaatonderhandelingen op

WASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.

22 uur geleden
Bloomberg: applaus bij IMF na vurig pleidooi van Fed-baas Powell

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.

23 uur geleden