
Brussel schroeft groeiverwachting Nederlandse economie flink terug
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de verwachting voor de economische groei in Nederland dit jaar flink verlaagd. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie rekent in zijn zomerprognose nu op een groei van 0,5 procent voor Nederland in 2023. In de lenteprognose ging de commissie nog uit van 1,8 procent.
De commissie schroeft de groeiraming voor de hele eurozone terug. Vooral zwaargewicht Duitsland, waar de economie dit jaar naar verwachting zelfs met 0,4 procent krimpt, is daar debet aan. De hele eurozone zal volgens de commissie in 2023 niet 1,1, maar 0,8 procent groeien. Ook de verwachting voor volgend jaar gaat met drie tiende procentpunt naar beneden, naar 1,3 procent. Voor de hele EU geldt grosso modo hetzelfde.
De pessimistischere blik op Nederland komt vooral voor rekening van de eerste helft van 2023. Nederlanders gaven toen door de hoge inflatie minder geld uit en de export liep tegelijkertijd terug. De economie kromp twee kwartalen op rij. Omdat veel lonen inmiddels stevig zijn verhoogd en de inflatie (mede door minder torenhoge energieprijzen) geleidelijk afneemt, zal de consumptie in de tweede helft van het jaar niet verder dalen, verwacht de commissie. De inflatie zou dit jaar uitkomen op 4,7 en in 2024 op 3,0 procent.
Overheidsinvesteringen
De groei trekt in Nederland volgend jaar weer wat aan doordat de koopkracht deels herstelt en de export naar de belangrijkste handelspartners weer zal toenemen. De economie profiteert ook van overheidsinvesteringen in defensie en de overgang naar een duurzame economie, schat het dagelijks EU-bestuur in. Het rekent voor 2024 op 1 procent, net iets minder dan gedacht en onder het EU-gemiddelde.
De Europese economische groei heeft te lijden onder de hoge inflatie én de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank die de inflatie moeten tegengaan, constateert de commissie. Hoge prijzen "eisen een grotere tol dan verwacht", maar bedrijven krijgen ook minder gemakkelijk krediet door de hoge rentes. Verantwoordelijk Eurocommissaris Paolo Gentiloni wil zich niet met de koers van de centrale bank bemoeien, maar schat wel in dat de piek van de rente bereikt is.
Werkloosheid
Tegelijkertijd is de werkloosheid nog steeds uitzonderlijk laag, dalen de energieprijzen en stijgen de lonen. Daarom rekent de commissie op een "milde opvering" van de groei volgend jaar. Ook Duitsland zou zich dan wat herstellen, met 1,1 procent groei.
Gentiloni wil Duitsland, de grootste Europese economie, niet 'de zieke man van Europa' noemen. Maar de "lichte krimp" daar raakt natuurlijk de hele EU, erkent hij. Zeker buurland en belangrijke handelspartner Nederland voelt dat.
Meer uit Financieel
DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
12 minuten geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
36 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
8 uur geleden