Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel schiet Oekraïne te hulp met 1,2 miljard

Brussel schiet Oekraïne te hulp met 1,2 miljard

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil Oekraïne helpen met 1,2 miljard euro. Het land raakt in geldnood en leent bijvoorbeeld moeizamer en duurder nu Rusland dreigende taal uitslaat en een grote troepenmacht naar de grens heeft gestuurd.

"De commissie kondigt een nieuw financieel hulppakket aan, dat leningen en giften bevat", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. "Dit pakket zal Oekraïne helpen zijn financiële behoeften als gevolg van het conflict te vervullen." Von der Leyen "rekent erop" zo snel mogelijk de goedkeuring van de EU-landen en het Europees Parlement te krijgen en wil dan meteen een eerste 600 miljoen euro overmaken naar Kiev.

De commissie zal Oekraïne verder dit jaar nog eens 120 miljoen euro schenken om het land te helpen zijn overheidsapparaat te versterken en weerbaarder te worden. Het dagelijks bestuur van de EU wil bovendien spoedig beginnen aan een steunprogramma voor de langere duur, zodat Oekraïne gemakkelijker kan moderniseren. Ook wil Brussel assisteren bij het aantrekken van buitenlandse investeringen ter waarde van 6 miljard.

Soeverein land

"Laat ik nog eens duidelijk zijn", aldus Von der Leyen. "Oekraïne is een vrij en soeverein land en maakt zijn eigen keuzes."

De Europese Rekenkamer oordeelde vorig jaar nog scherp over Europese steun aan bijvoorbeeld de hervorming van de rechterlijke macht in Oekraïne en de strijd tegen corruptie. Er moet in Oekraïne inderdaad nog veel gebeuren, erkent de woordvoerder van de commissievoorzitter, maar "nu is er acute nood" te lenigen.

Meer uit Buitenland

Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

1 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

2 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

5 uur geleden
VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

7 uur geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

10 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

12 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

12 uur geleden