Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel schaalt risico coronavirus voor werknemers niet op

Brussel schaalt risico coronavirus voor werknemers niet op

BRUSSEL (ANP) - Het coronavirus blijft op dreigingsniveau 3 voor werknemers. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement zijn er niet in geslaagd om de inschaling naar het hoogste niveau 4 te krijgen. Daardoor hoeven werkgevers minder strenge veiligheidsmaatregelen voor hun personeel te treffen dan als het virus op het hoogste niveau 4 was geclassificeerd.

De Europese Commissie besloot vorige week SARS-CoV-2, de veroorzaker van het coronavirus, te classificeren in risicogroep 3. Dat besluit stuitte op weerstand. Volgens Agnes Jongerius (PvdA) heeft EU-commissaris Nicolas Schmit (Banen en Sociale Rechten) nu echter een aantal toezeggingen gedaan om de bescherming van verpleegkundigen, chauffeurs, winkelmedewerkers, schoonmakers en andere frontlijnwerkers beter te garanderen. De wetgeving wordt binnenkort van kracht.

Werkgevers worden verplicht hun personeel schriftelijke instructies te geven over de maatregelen om de besmettingsrisico's zo veel mogelijk te beperken en de lidstaten moeten zorgen dat inspecteurs op de toepassing toezien. Volgens Jongerius is de EU-richtlijn voor zogenoemde biologische agentia op het werk toe aan herziening omdat daarin geen rekening wordt gehouden met een pandemische situatie.

Een virus van niveau 3 betekent volgens EU-regels dat het mensen erg ziek kan maken en een ernstig risico voor werknemers inhoudt. Er kan een risico zijn op verspreiding, maar over het algemeen is een preventief middel of behandeling beschikbaar. De richtlijn vermeldt bij niveau 4 een hoog risico op infectie, waarvoor géén preventief medicijn of behandeling beschikbaar is.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

5 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

21 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

22 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden