Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: Russen voor speciaal hof en verdienen aan bevroren bezit

Brussel: Russen voor speciaal hof en verdienen aan bevroren bezit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil de "agressie" van Rusland berechten met een nieuw, speciaal tribunaal. Daarnaast wil zij bevroren Russische tegoeden voorlopig investeren om daarmee geld te verdienen voor Oekraïne.

Rusland maakt zich schuldig aan "agressie tegen een soeverein land", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het Internationaal Strafhof zou de verantwoordelijken kunnen vervolgen, ware het niet dat Rusland dat hof niet erkent. Daarom stelt de commissie voor een nieuw, gespecialiseerd tribunaal op te richten. Dat kan ook een mengvorm krijgen, met bijvoorbeeld vervolging volgens de Oekraïense wet maar met internationale rechters en internationale procedures.

Daarvoor is dan wel de steun van de internationale gemeenschap nodig. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal nooit met het plan instemmen, al was het maar omdat Rusland het daar kan dwarsbomen. Maar vervolgens kan het worden voorgelegd aan de algemene vergadering met alle VN-landen, die het Russische optreden tegen Oekraïne al eerder veroordeelde.

Kwalificatie misdaden

Het plegen van 'agressie' jegens een ander land wordt internationaal veel minder vaak vervolgd dan bijvoorbeeld oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid. Het is een vager vergrijp, waarvoor vaak niet zozeer ondergeschikten maar juist hun superieuren verantwoordelijk zijn. Die zijn doorgaans moeilijker te pakken.

De commissie zoekt al langer naar manieren om bevroren Russische tegoeden te kunnen gebruiken voor Oekraïne. Nu het moeilijk blijkt om in de EU ondergebracht geld van de Russische centrale bank en schatrijke oligarchen helemaal verbeurd te verklaren, wil ze daar toch munt uit slaan door het "actief te beheren". De miljarden zouden bijvoorbeeld kunnen worden belegd.

Bevroren tegoeden

De bezittingen blijven wel van de rechtmatige eigenaar en kunnen terug als de sancties worden opgeheven. Met een hooguit minimale rente, zeggen EU-bronnen. Over de 300 miljard euro van de Russische centrale bank zou moeten worden beslist bij uiteindelijke onderhandelingen over vrede, want Rusland moet bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne.

Aan beide plannen zitten nog veel haken en ogen en ze vergen nog veel tijd, geven ingewijden toe.

Meer uit Buitenland

Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

51 minuten geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

2 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

2 uur geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

3 uur geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

5 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

5 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

5 uur geleden