Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel roept op tot dialoog in conflict Iran

Brussel roept op tot dialoog in conflict Iran

BRUSSEL (ANP) - Het gebruik van wapens in het conflict tussen Amerika en Iran en Irak moet direct stoppen om plaats te maken voor dialoog. "We moeten alles doen om de gesprekken weer op gang te brengen", zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop van een vergadering met het college van EU-commissarissen in Brussel over de situatie in het Midden-Oosten. EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelde de Iraanse raketaanvallen op doelen in Irak en riep op een einde te maken aan "de spiraal van geweld".

Volgens Borrell bedreigt het gebruik van geweld de vredesinspanningen van de laatste jaren in de regio en de anti-IS-coalitie. "De aanvallen op vliegbases in Irak die worden gebruikt door Amerikaanse en coalitietroepen zijn een nieuw voorbeeld van toenemende confrontatie", aldus Borrell na afloop van de vergadering.

Von der Leyen spreekt woensdag in Londen met de Britse premier Boris Johnson. Naast de brexit zal zij ook de ontwikkelingen in Iran aansnijden, zei ze.

Meer uit Buitenland

Politico: Oekraïne mag wapens VS gebruiken tegen doelen in Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft Oekraïne in het geheim toestemming gegeven om door de VS geleverde wapens te gebruiken bij aanvallen op doelen op Russisch grondgebied. Dat bericht nieuwssite Politico op basis van anonieme bronnen. De wapens mogen volgens die ingewijden alleen worden gebruikt in de omgeving van Charkiv, de tweede stad van Oekraïne. Rusland voert daar een offensief uit.

17 minuten geleden
Neergeschoten premier Fico overgebracht naar hoofdstad

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico is overgebracht naar hoofdstad Bratislava. Hij gaat daar verder herstellen, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis in Banská Bystrica.

54 minuten geleden
Bronnen: importeurs Gaza kunnen weer voedsel bestellen in Israël

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten hebben een verbod ingetrokken op de verkoop van voedsel aan Gazaanse importeurs vanuit Israël en de Westelijke Jordaanoever. Dat bericht persbureau Reuters op basis van gesprekken met Palestijnse functionarissen, zakenlieden en internationale hulpverleners.

1 uur geleden
Westerse landen maken bezwaar tegen VN-herdenking Raisi

NEW YORK (ANP/AFP) - Een herdenking van de omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft tot verdeeldheid geleid. Onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk hebben de herdenking, die veertig minuten duurde, geboycot.

2 uur geleden
Duitsland zegt Oekraïne half miljard aan wapens toe

ODESA (ANP/DPA) - Duitsland heeft Oekraïne voor ongeveer vijfhonderd miljoen euro aan nieuw wapentuig in het vooruitzicht gesteld. Minister van Defensie Boris Pistorius deed die toezegging tijdens een bezoek aan de Oekraïense havenstad Odesa.

2 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC wil niet vooruitlopen op verlies meerderheid

MIDRAND (ANP/RTR) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in Zuid-Afrika wil nog geen voorschot nemen op de verwachte uitkomst van de parlementsverkiezingen van deze week. Een hoge partijbestuurder, Nomvula Mokonyane, noemde het te vroeg om te zeggen of de partij haar parlementaire meerderheid verliest.

3 uur geleden
Bronnen: Rusland niet welkom bij D-dayherdenking

PARIJS (ANP/RTR) - Rusland wordt volgens diplomatieke bronnen niet uitgenodigd voor de D-dayherdenking in Normandië, volgende week. De organisatie had eerder al gezegd dat de Russische president Vladimir Poetin niet welkom zou zijn, maar mogelijk wel een andere vertegenwoordiger uit het land. Daar zou nu ook van afgezien zijn.

3 uur geleden