Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: reizen in EU niet gevaarlijker dan in eigen land blijven

Brussel: reizen in EU niet gevaarlijker dan in eigen land blijven

BRUSSEL (ANP) - Reizen binnen de EU is niet gevaarlijker dan in eigen land blijven. Om de kerstdrukte in goede banen te leiden, is het wel raadzaam dat lidstaten de lokale coronaregels duidelijk aan toeristen uitdragen en dat de lidstaten hun wintersportbeleid onderling afstemmen, stelt de Europese Commissie. Voor reizigers die vliegen tussen EU-landen in dezelfde epidemiologische situatie is testen of in quarantaine plaatsen bij aankomst niet nodig, aldus het dagelijks EU-bestuur.

De commissie wijst erop dat "reizen op zich een risicofactor is". Maar gezien de algemene verspreiding van het coronavirus in de hele EU is reizen naar een andere lidstaat niet per se een extra risico. Wie per vliegtuig gaat loopt bovendien niet automatisch meer kans op een infectie. Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC, het Europese RIVM) en het EU-agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) ligt het aantal nieuwe infecties bij reizigers per vliegtuig minder hoog dan onder de bevolking in het algemeen.

Voorwaarden om te mogen vliegen, zoals een negatieve test voor vertrek, en mondkapjes dragen op vliegveld en in het toestel, minimaliseren de waarschijnlijkheid van besmetting tijdens de vlucht, stellen de twee organisaties in een nieuwe aanbeveling. Daarom moeten vliegtuigpassagiers niet automatisch als hoog risico voor de verspreiding van het coronavirus worden behandeld en zijn tests en in quarantaine plaatsen bij aankomst niet aan te raden.

De organisaties baseren zich op de nieuwste wetenschap, zegt de commissie. EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) verwelkomt de aanbevelingen. "We hebben een gecoördineerde aanpak nodig in Europa om zeker te zijn dat reizen veilig is."

Meer uit Buitenland

Vietnamese leider Nguyen Phu Trong (80) gestorven

HANOI (ANP/RTR) - De Vietnamese leider Nguyen Phu Trong is op 80-jarige leeftijd overleden, melden staatsmedia vrijdag. Als voorzitter van de Vietnamese Communistische Partij bekleedde hij het machtigste ambt in Vietnam meer dan tien jaar.

44 minuten geleden
Russische militaire delegatie in Noord-Korea voor gesprekken

PYONGYANG (ANP/RTR) - Een Russische militaire delegatie is in Noord-Korea om te werken aan de overeenkomsten die Moskou en Pyongyang eerder met elkaar aangingen, meldt het Kremlin vrijdag. Een delegatie onder leiding van de Russische onderminister van Defensie Aleksej Krivoroetsjko voerde volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

54 minuten geleden
Paus spreekt bij bezoek België met slachtoffers seksueel misbruik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Paus Franciscus zal bij zijn bezoek aan België over twee maanden ook spreken met slachtoffers van seksueel misbruik. Het programma van de reis tussen 26 en 29 september is vrijdag bekendgemaakt en daarin staat dat de gesprekken "in alle discretie" zullen plaatsvinden.

1 uur geleden
Vrouw van Spaanse premier zwijgt voor rechter

MADRID (ANP) - De vrouw van de sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, heeft geen verklaringen afgelegd toen ze in Madrid moest verschijnen voor een onderzoeksrechter. Er loopt een vooronderzoek tegen haar omdat ze zich mogelijk rond 2020 schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze zou haar invloedrijke positie als echtgenote van de premier hebben misbruikt voor zakelijke belangen. Sánchez is sinds 2018 premier.

1 uur geleden
Britse regering van Keir Starmer hervat financiële hulp aan UNRWA

LONDEN (ANP/RTR) - De nieuwe Britse regering van Labourpremier Keir Starmer hervat de financiële hulp aan de VN-organisatie die sinds 1949 Palestijnse vluchtelingen bijstaat, de UNRWA. De stap betekent dat de UNRWA op bijna 25 miljoen euro Britse hulp kan rekenen.

1 uur geleden
Lange rijen op internationale vliegvelden

BERLIJN (ANP) - De grote wereldwijde computerstoring heeft voor lange rijen gezorgd op internationale luchthavens. Onder meer in Seoul, Hamburg en Sydney moeten mensen lang wachten omdat veel vluchten vertraagd zijn.

1 uur geleden
Ziekenhuizen in België getroffen door storing

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn twee ziekenhuizen getroffen door de wereldwijde computerstoring, meldt de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. De overheidsdienst zegt niet om welke ziekenhuizen het gaat. De zorgverlening is niet getroffen.

1 uur geleden