Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: ontwikkeling dronemarkt kan alleen bij acceptatie burger

Brussel: ontwikkeling dronemarkt kan alleen bij acceptatie burger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verwacht dat drones een steeds grotere rol in het dagelijks leven gaan spelen, met commerciële activiteiten op grote schaal. Om vaart te kunnen zetten achter de ontwikkeling van een Europese dronemarkt is het echter essentieel dat burgers de onbemande vliegende toestellen omarmen en hun zorgen over veiligheid, privacy en geluidsoverlast worden weggenomen, stelt de commissie.

Ze roept nationale en regionale overheden en gemeentes daarom op om die zorgen weg te nemen en het aanbod van dronediensten af te stemmen op de behoeftes van de inwoners. Dan kunnen die al in 2030 een geaccepteerd onderdeel zijn van de maatschappij, zoals de spoedlevering van medicijnen aan huis, het in kaart brengen van de omgeving of, naar verwachting in een later stadium, taxidiensten via de lucht.

Het dagelijks EU-bestuur heeft haar visie op een toekomst met drones vastgelegd in een Europese Drone Strategie. Drones leggen volgens haar al honderdduizenden kilometers af in het luchtruim van de EU, en worden ingezet bijvoorbeeld bij het toezicht op olielozingen of inspecteren van infrastructuur. In januari wordt een zogeheten U-space van kracht in de EU, een volgens de commissie wereldwijd unieke reeks van afspraken, protocollen en standaarden om te zorgen dat onbemand luchtverkeer veilig en netjes verloopt boven bebouwd gebied en in drukke stukken luchtruim.

Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) wil dat er een meer geïntegreerde aanpak komt van de dronemarkt in Europa, zei ze bij de presentatie van de Drone Strategie. Ze wil naar gemeenschappelijke regels voor de luchtwaardigheid van drones en nieuwe trainingseisen voor piloten van bepaalde drones, zoals elektrische toestellen die verticaal opstijgen en landen (eVTOL).

Meer uit Buitenland

Prins Harry verliest zaak om beveiliging in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP) - Prins Harry heeft de zaak om zijn beveiliging in het Verenigd Koninkrijk verloren. Woensdag gaf een Brits gerechtshof de prins ongelijk.

38 minuten geleden
Joelia Navalnaja noemt Poetin 'een monster' in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - In een toespraak tot het Europees Parlement heeft de weduwe van de recent in een strafkamp overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny gewaarschuwd president Poetin op geen enkele manier te vertrouwen. "Poetin is tot alles in staat en je kunt niet met hem onderhandelen", verklaarde Joelia Navalnaja woensdag.

1 uur geleden
China stuurt weer gezant naar Oekraïne en Rusland

BEIJING (ANP/DPA/AFP) - China stuurt weer een gezant naar Oekraïne en Rusland voor overleg over de oorlog. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over de "tweede ronde van de pendeldiplomatie om een politieke oplossing te zoeken voor de Oekraïnecrisis". De diplomaat Li Hui gaat ook naar Polen, Frankrijk, Duitsland en Brussel.

2 uur geleden
Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Zijn woordvoerster maakte bekend dat dan een afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

3 uur geleden
Autoriteiten Gaza melden bijna 30.000 doden door inval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door de Israëlische inval in de Gazastrook is opgelopen tot 29.954, melden de plaatselijke autoriteiten. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat in de afgelopen 24 uur zeker 76 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden zou boven de 70.000 liggen.

3 uur geleden
Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen donderdag en vrijdag in Moskou over een gezamenlijke Palestijnse regering en over de wederopbouw van de Gazastrook. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti op basis van de Palestijnse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

STRAATSBURG (ANP) - Europa zal een kantoor voor de vernieuwing van defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

3 uur geleden