Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel ontevreden over uitblijven sjoemelvergoeding Volkswagen

Brussel ontevreden over uitblijven sjoemelvergoeding Volkswagen

BRUSSEL (ANP) - Volkswagen is alle Europese klanten die het een zogenoemde sjoemeldiesel heeft verkocht een vergoeding schuldig, manen de Europese Commissie en Europese consumentenorganisaties. Niet alleen Duitse gedupeerden, maar ook die in bijvoorbeeld Nederland. Nu de Duitse autofabrikant maar niet in beweging komt, is het tijd om de druk op te voeren, stelt de commissie.

Verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders heeft Volkswagen maar weer aangeschreven om zijn beklag te doen over het uitblijven van een vergoeding. Duitse klanten kregen die wel, maar Reynders ziet nog altijd "geen bereidheid om consumenten in andere EU-lidstaten compensatie te betalen". Volkswagen weigert samen met consumentenorganisaties een oplossing voor gedupeerden te zoeken, stelt de Eurocommissaris. Terwijl de rechter toch duidelijk is geweest over Volkswagens oneerlijke omgang met klanten.

Als Volkswagen nu eens over de brug komt, kan het bedrijf zijn klanten en zichzelf jaren van rechtszaken besparen, schrijft Reynders. Hij onderstreept dat autokopers in heel de EU een gelijke en eerlijke behandeling verdienen.

Volkswagen houdt vooralsnog vol dat alleen mensen die in Duitsland woonden toen ze hun gemanipuleerde Volkswagen, Audi, SEAT of Skoda of kochten recht hebben op een schadevergoeding. Meerdere rechters hebben dat verweer inmiddels afgewezen, voert Reynders aan. Zo bepaalde de Amsterdamse rechtbank in juli dat Nederlandse klanten wel degelijk aanspraak kunnen maken op compensatie.

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal uitstoottesten te hebben gemanipuleerd met software, waardoor dieselauto's schoner leken dan ze waren.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

4 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

5 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

6 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

8 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

8 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

9 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

9 uur geleden