Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel onderzoekt advertentiepraktijken Google en Facebook

Brussel onderzoekt advertentiepraktijken Google en Facebook

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een onderzoek naar een overeenkomst tussen Google en Facebook-moeder Meta over de manier waarop advertenties worden verkocht. Met de afspraak over de manier waarop de twee grote partijen op het gebied van onlineadvertenties samenwerken zijn mogelijk andere adverteerders en aanbieders van andere advertentienetwerken benadeeld, aldus eurocommissaris Magrethe Vestager van Mededingingszaken. Daarmee zouden Google en Meta dan mogelijk Europese regels hebben overtreden.

De afspraken uit 2018 bepaalden de manier waarop Google advertentieruimte verkoopt op zijn netwerk. Via dat netwerk plaatst Google op tal van websites wereldwijd advertenties. Google en Facebook maakten afspraken om het zogeheten 'header bidding' te saboteren, een praktijk waarmee adverteerders ruimte konden verkrijgen zonder mee te doen aan Googles reclameveiling. Die veiling wordt door Google gerund en dat bedrijf zou ook invloed op de prijs uitoefenen. Facebook zou volgens de afspraken zelf niet meer aan header bidding doen. In ruil daarvoor zou Google Facebook een vast percentage geven van de advertentieruimte die via de veilingen wordt vergeven.

Google liet eerder al in een reactie weten dat er niets illegaals was afgesproken met Facebook. Volgens het techconcern heeft het met verschillende partners vergelijkbare afspraken. Ook Facebook stelde al eerder dat het normaal was om dergelijke afspraken te maken in de advertentietechnologiesector.

Het diepgaande onderzoek van de Europese Commissie krijgt nu voorrang, meldt de mededingingswaakhond. Eerder openden tien Amerikaanse staten al een onderzoek. Democratische politici in de Verenigde Staten riepen al op om daar een onderzoek vanuit de federale overheid van te maken.

Meer uit Financieel

Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

14 minuten geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

24 minuten geleden
Bloomberg: Duitsland bezig importheffing Chinese auto's te stoppen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering probeert te voorkomen dat de hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's van kracht worden, of op zijn minst af te zwakken als een volledige stop niet mogelijk is. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

38 minuten geleden
Musk is ondanks verhuizing nog lang niet van rechter Delaware af

DELAWARE (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk is nog lang niet van de rechtbank in Delaware af. Hoewel aandeelhouders van Tesla donderdag akkoord gingen met een verhuizing van het autoconcern naar Texas, moet hij nog in ten minste drie zaken terechtstaan vanwege beschuldigingen van wanbeleid. De aanklachten werden de afgelopen dagen ingediend, vlak voor de jaarvergadering van Tesla waar een meerderheid van de aandeelhouders instemde met zijn megabonus van 55 miljard dollar.

51 minuten geleden
CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

1 uur geleden
Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

1 uur geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

2 uur geleden