Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel maakt zich op voor monsterproces over aanslagen 2016

Brussel maakt zich op voor monsterproces over aanslagen 2016

BRUSSEL (ANP) - Brussel begint aan de berechting van de verdachten van de aanslagen op de metro en het vliegveld van de Belgische hoofdstad in 2016. Het proces geldt als het grootste ooit voor België.

Voor de rechtszaak tegen Salah Abdeslam en zijn acht medeverdachten is negen maanden ingeruimd, flink langer dan welke eerdere zaak dan ook. Omdat een volksjury moet bepalen of zij schuldig zijn, moeten twaalf burgers en hun 24 reserves al die tijd hun gewone leven opzijschuiven. De vrees bestaat dat meerderen voortijdig zullen afhaken.

Het monsterproces vindt plaats in het voormalige hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. Dat is ingericht als een speciaal, tijdelijk gerechtsgebouw. In de rechtszaal staan glazen hokjes voor de beklaagden, maar daar verzetten hun advocaten zich tegen. Ze zullen de rechter maandag vragen om die weg te halen.

Bij de aanslagen op de nationale luchthaven bij Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel kwamen 32 burgers en drie terroristen om. Er vielen 340 gewonden.

De bekendste verdachte is Salah Abdeslam, de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, vier maanden voor die in Brussel. Abdeslam werd vier dagen voor de aanslagen in België opgepakt in Brussel, maar beide aanslagen zouden het werk van dezelfde cel IS-terroristen zijn geweest. Abdeslam is voor de terreurdaden in Parijs in juni al veroordeeld tot levenslang.

Meer uit Buitenland

Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

25 minuten geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

1 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

1 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

3 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

4 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

5 uur geleden
Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

5 uur geleden