Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel maakt bezwaar tegen reisverboden Duitsland en België

Brussel maakt bezwaar tegen reisverboden Duitsland en België

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maant Duitsland, België en vier andere EU-landen om zo snel mogelijk hun reisverboden in te trekken. Zulke zware maatregelen zijn niet op hun plaats, vindt de commissie. Zij heeft per brief haar beklag gedaan en wil binnen tien dagen antwoord.

"Wij menen dat het met recht nagestreefde doel, de bescherming van de volksgezondheid tijdens een pandemie, met minder beperkende maatregelen kan worden bereikt", schrijft de commissie aan Duitsland, België, Hongarije, Denemarken, Zweden en Finland. Als de EU-lidstaten niet één lijn blijven trekken, komt het vrije reizen en het vervoer van goederen volgens Brussel in het gedrang. Misschien ook van vaccins en andere medicamenten.

De EU-landen kwamen eerder overeen geen reisverboden op te leggen, maar bijvoorbeeld reizen van en naar virusrijk gebied te ontmoedigen en reizigers te vragen zich te testen en in quarantaine te gaan. De commissie verwacht van de lidstaten dat zij die lijn volgen, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie "volgt op de voet" wat de zes lidstaten nu gaan doen.

Onnodige reizen

België heeft alle onnodige reizen uit en naar België verboden. Duitsland laat vrijwel niemand meer toe uit Tsjechië, Slowakije en Tirol, omdat daar gevaarlijke nieuwe varianten van het coronavirus om zich heen grijpen. Alleen voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers maakt Duitsland een uitzondering.

De Belgische autoriteiten buigen zich vrijdag over het intrekken van het reisverbod. De druk om dat te doen groeit, in binnen- en buitenland. De twee maanden die zo'n noodmaatregel in principe hooguit mag duren, zijn eind maart om.

De verantwoordelijk ministers van de EU-landen overleggen dinsdag over de beperkingen aan het grensverkeer om het virus het moeilijk te maken. Ook de Europese Commissie schuift aan.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 dag geleden
schaf dat bemoeizuchtige instituut af--kost een berg--en doet niets behalve een riant salaris innen.
MarkJohan 3 dagen geleden
EU Top Brussel maakt bezwaar tegen reisverbod België. #ClownWorld
JoMePi 3 dagen geleden
Ik zou even niet (beter nooit) naar Brussel luisteren
tati 1 3 dagen geleden
geld dat dan ook voor Marokko?

Meer uit Buitenland

Honderden Belgen doen mee aan test met Chinees coronavaccin

BRUSSEL (ANP) - Tussen de 300 en 400 Belgen doen binnenkort mee aan een proef en laten zich inenten met een Chinees vaccin. Het is voor het eerst dat er in België getest zal worden met een vaccin van een Chinees bedrijf. Dat schrijven verschillende Belgische media zaterdag.

21 minuten geleden
Nabestaanden nemen afscheid van Britse coronaheld 'Captain Tom'

LONDEN (ANP) - De uitvaart van de Britse coronaheld Tom Moore wordt zaterdag in besloten kring gehouden. De oorlogsveteraan kreeg in zijn land een heldenstatus door zijn wandelactie om geld op te halen voor de Britse gezondheidszorg. Hij overleed eerder deze maand nadat hij zelf het coronavirus had opgelopen.

1 uur geleden
Biden: we liggen voor op schema met vaccineren

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat de vaccinatiecampagne van zijn regering soepel verloopt. "We liggen weken voor op schema", zei hij tijdens een bezoek aan de staat Texas. Biden beloofde in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap 100 miljoen prikken tegen het coronavirus. De afgelopen vijf weken zijn meer dan 50 miljoen vaccins toegediend.

3 uur geleden
Honderden gevangenen ontsnapt in Haïti, 25 doden

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn vierhonderd gedetineerden ontsnapt en zijn 25 mensen om het leven gekomen. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel mensen er precies zijn ontsnapt en overleden bij de grote uitbraak in de hoofdstad van het Caraïbische land, Port-au-Prince.

4 uur geleden
Ministerie van Financiën VS treft sancties wegens Khashoggi-moord

WASHINGTON (ANP/DPA) - Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft wegens de brute moord op journalist Jamal Khashoggi een voormalig adviseur van de Saudische kroonprins en een elite-eenheid van het koningshuis op de sanctielijst gezet. Het gaat om de voormalige plaatsvervangend chef van de geheime dienst Ahmed al-Asiri en de snelle interventiemacht RIF. Van maatregelen tegen kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in Riyad, was vrijdag in Washington geen sprake.

7 uur geleden
Verloofde Khashoggi: gerechtigheid

DUBAI (ANP/RTR) - Hatice Cengiz, de verloofde van de om het leven gebrachte Saudische journalist Jamal Khashoggi, vindt dat gerechtigheid is gedaan door het rapport van de Amerikaanse geheime dienst over de moord op haar man. Daarin wordt gesteld dat de machtige Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de operatie om dissident Khashoggi te arresteren of te doden heeft goedgekeurd.

8 uur geleden
Honderden aanklachten en arrestaties na bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP) - Ruim driehonderd personen zijn inmiddels aangeklaagd na de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool in Washington. Ruim 280 mensen zijn gearresteerd, citeren Amerikaanse media een topfunctionaris van het ministerie van Justitie.

8 uur geleden