Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel maakt bezwaar tegen reisverboden Duitsland en België

Brussel maakt bezwaar tegen reisverboden Duitsland en België

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maant Duitsland, België en vier andere EU-landen om zo snel mogelijk hun reisverboden in te trekken. Zulke zware maatregelen zijn niet op hun plaats, vindt de commissie. Zij heeft per brief haar beklag gedaan en wil binnen tien dagen antwoord.

"Wij menen dat het met recht nagestreefde doel, de bescherming van de volksgezondheid tijdens een pandemie, met minder beperkende maatregelen kan worden bereikt", schrijft de commissie aan Duitsland, België, Hongarije, Denemarken, Zweden en Finland. Als de EU-lidstaten niet één lijn blijven trekken, komt het vrije reizen en het vervoer van goederen volgens Brussel in het gedrang. Misschien ook van vaccins en andere medicamenten.

De EU-landen kwamen eerder overeen geen reisverboden op te leggen, maar bijvoorbeeld reizen van en naar virusrijk gebied te ontmoedigen en reizigers te vragen zich te testen en in quarantaine te gaan. De commissie verwacht van de lidstaten dat zij die lijn volgen, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie "volgt op de voet" wat de zes lidstaten nu gaan doen.

Onnodige reizen

België heeft alle onnodige reizen uit en naar België verboden. Duitsland laat vrijwel niemand meer toe uit Tsjechië, Slowakije en Tirol, omdat daar gevaarlijke nieuwe varianten van het coronavirus om zich heen grijpen. Alleen voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers maakt Duitsland een uitzondering.

De Belgische autoriteiten buigen zich vrijdag over het intrekken van het reisverbod. De druk om dat te doen groeit, in binnen- en buitenland. De twee maanden die zo'n noodmaatregel in principe hooguit mag duren, zijn eind maart om.

De verantwoordelijk ministers van de EU-landen overleggen dinsdag over de beperkingen aan het grensverkeer om het virus het moeilijk te maken. Ook de Europese Commissie schuift aan.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

29 minuten geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

58 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

2 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden