Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel lanceert strategie voor geneesmiddelenbeleid EU

Brussel lanceert strategie voor geneesmiddelenbeleid EU

BRUSSEL (ANP) - De EU heeft een gezamenlijke farmaceutische strategie nodig. Europa moet minder afhankelijk worden van buitenlandse producenten en leveranciers, vooraan staan bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en de beschikking hebben over betaalbare, veilige generieke geneesmiddelen, stelt de Europese Commissie.

De coronacrisis maakt duidelijk hoe afhankelijk de EU is van het buitenland. "De pandemie onderstreept het vitale belang van een sterker gezondheidsstelsel in de EU", aldus Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, zelf arts. Het dagelijks EU-bestuur treft de komende drie jaar wetgevende en andere maatregelen die enerzijds op de beschikbaarheid van medicijnen voor alle patiënten in de EU is gericht, en anderzijds op het steunen van de Europese farmaceutische industrie. De rol van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam wordt daarbij versterkt. Daarnaast moet er een mechanisme of autoriteit komen dat in actie komt bij nieuwe gezondheidscrises in de EU.

Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) wil zich ook gaan inspannen voor toegang tot medicijnen en behandelingen voor patiënten, waaronder veel kinderen, met zeldzame ziekten waaronder bepaalde kankers. Volgens haar heeft 95 procent van patiënten met zelden voorkomende ziekten geen zicht op herstel of verbetering, doordat de geneesmiddelen of behandelingen niet beschikbaar of te duur zijn. "Wat heeft innovatie voor zin als die onbetaalbaar is voor de patiënt?" vraagt ze zich af.

Meer onafhankelijkheid

Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) is blij dat de lessen van de coronacrisis zijn meegenomen in de voorstellen. "De afhankelijkheid van landen als India en China werd het afgelopen jaar sterker voelbaar. Het is daarom goed dat de EU inzet op meer onafhankelijkheid en betere Europese samenwerking om een eventuele volgende crisis beter te bestrijden." Maar ze vindt dat de commissie sneller moet beginnen met het aanpakken van excessieve prijzen van geneesmiddelen.

De commissie is zich sinds de uitbraak van de coronacrisis steeds meer gaan bezighouden met de gezondheidszorg in de EU, een bevoegdheid voor de lidstaten. Zo onderhandelt ze met farmaceutische bedrijven over de aankoop van coronavaccins. Als die zijn goedgekeurd door de EMA kunnen de EU-landen de vaccins volgens een bepaalde verdeelsleutel aanschaffen.

Meer uit Buitenland

VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

11 minuten geleden
Biden belooft Kyiv 175 miljoen in afwachting van miljardenpakket

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat aankondigen dat hij 175 miljoen dollar (162 miljoen euro) vrijmaakt voor extra militaire steun aan Oekraïne, meldt een Amerikaanse overheidsbron. De belofte doet hij in afwachting van een miljardenpakket dat door het Congres moet worden goedgekeurd.

37 minuten geleden
Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

1 uur geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

1 uur geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

3 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

3 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

3 uur geleden