Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: laat Europeaan gemakkelijker stemmen in andere lidstaat

Brussel: laat Europeaan gemakkelijker stemmen in andere lidstaat

BRUSSEL (ANP) - Het moet gemakkelijker worden voor mensen die in een ander EU-land wonen om mee te doen aan Europese of gemeenteraadsverkiezingen, vindt de Europese Commissie. Nu doen ze dat nog doorgaans veel minder vaak dan hun medeburgers.

De 13,5 miljoen expats, arbeidsmigranten en andere mensen die zijn overgekomen uit een andere EU-lidstaat mogen in hun nieuwe woonland stemmen en zich kandidaat stellen voor de gemeenteraad en het Europees Parlement. Maar ze stuiten vaak op ingewikkelde registratieprocedures. Of ze weten niet eens dat dat mogelijk is, doordat het EU-land waar ze zijn gaan wonen ze niet of nauwelijks informeert. Dat schaadt hun democratische rechten, waarschuwt de commissie.

Bij de eerstvolgende Europese verkiezingen, in 2024, moet het anders. Het moet verplicht worden kiesgerechtigden uit een ander EU-land "proactief" te wijzen op hun rechten, vindt de commissie. Ook moeten lidstaten standaardregistratieformulieren gebruiken, en dat in een taal die het gros van de buitenlandse kiezers in spe machtig is.

De plannen vereisen de instemming van de regeringen van de lidstaten en het Europees Parlement.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Australië stelt grensopening uit vanwege Omikron-variant

CANBERRA (ANP/AFP) - Australië stelt de geplande heropening van de grenzen voor internationale studenten en andere mensen met een visum uit vanwege zorgen over de Omikron-variant van het coronavirus. De grenzen zouden woensdag weer opengaan.

14 minuten geleden
Oud-defensieminister VS klaagt Pentagon aan wegens censuur boek

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige minister van Defensie van de Verenigde Staten Mark Esper heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Pentagon omdat delen uit zijn memoires over zijn ministertijd zijn tegengehouden. Esper was minister onder Donald Trump.

30 minuten geleden
Omikron-variant vormt groot wereldwijd risico volgens WHO

GENÈVE (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Uitbraken van de nieuwe variant kunnen "grote gevolgen" hebben, stelt de WHO maandag.

1 uur geleden
Franse president Macron krijgt boosterprik tegen coronavirus

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft afgelopen weekend een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Op Twitter schrijft Macron dat hij ook een griepprik heeft gehad.

1 uur geleden
Duizenden Britten bijna halve week zonder stroom door storm Arwen

ABERDEEN (ANP) - Duizenden Britten zitten door de zware storm Arwen al dagen zonder stroom. Vooral het noordoosten van Schotland is zwaar getroffen, bericht de BBC. Daar ligt het openbaar leven deels plat.

1 uur geleden
Britten overwegen grote uitbreiding boostercampagne om Omikron

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat mogelijk miljoenen extra mensen een boostervaccin aanbieden vanwege de verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus. Vaccincomité JCVI, dat de overheid adviseert, beslist volgens bronnen van Sky News op korte termijn of zo'n derde prik wordt aanbevolen voor alle volwassenen.

2 uur geleden
Japan sluit grenzen vanwege Omikron-variant

TOKIO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Japan sluit per 30 november zijn grenzen voor praktisch alle buitenlandse bezoekers vanwege de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. De Japanse premier Fumio Kishida maakte dit maandag bekend, slechts een paar weken nadat het land juist was begonnen met een voorzichtige versoepeling van zijn strenge inreisbeperkingen.

4 uur geleden