Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen. Alle verpakkingen zouden recyclebaar moeten zijn, en zaken als theezakjes en appelstickers zouden composteerbaar moeten zijn. De Europese Commissie maakt de plannen later op woensdag bekend.

De voorstellen moeten ook zorgen voor reductie van de uitstoot. Doel van de strengere regels is onder andere om het verpakkingsafval tegen het einde van dit decennium met 5 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2018, meldt persbureau Bloomberg op basis van een conceptversie van de plannen. Ook de Volkskrant berichtte al over de ophanden zijnde maatregelen.

Een reductie met 5 procent lijkt misschien weinig, maar de hoeveelheid afval en de bijbehorende uitstoot neemt toe nu e-commerce steeds vaker voorkomt en bedrijven blijven zoeken naar innovatieve manieren om hun producten te verkopen. De inspanning kan wereldwijd een domino-effect hebben, aangezien de EU de grootste interne markt is. Volgens Piotr Barczak, senior beleidsmedewerker circulaire economie en afval bij het Europees Milieubureau, is verpakkingsafval de snelst groeiende afvalstroom.

Gevolgen nieuwe regels

De nieuwe regels zouden gevolgen hebben voor industrieën variërend van voedselproductie tot consumentenelektronica en chemische productie. In de EU wordt ongeveer 40 procent van het plastic en de helft van het papier gebruikt voor verpakkingen. Het ontwerp maakt hergebruik of recycling vaak moeilijk. Bepaalde sectoren zoals de bierindustrie zullen volgens het plan hun verpakkingen meer op elkaar moeten afstemmen. Daardoor gaan flessen weer meer op elkaar lijken.

Verder moet meer ingezet worden op statiegeldsystemen. Het doel daarvan is een inzamelingspercentage van 90 procent. Als staten kunnen aantonen dat zij dat doel op een andere manier hebben bereikt, kunnen zij van de nieuwe maatregelen worden vrijgesteld.

Mogelijk verzet

"Een circulaire economie van verpakkingen zal helpen de economische ontwikkeling los te koppelen van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen", aldus de Europese Commissie in het ontwerp, dat nog kan worden herzien. De voorstellen zullen waarschijnlijk op verzet stuiten van de verpakkingsindustrie en hun klanten, die mogelijk meer moeten betalen om recyclingsystemen op te zetten of alternatieve materialen te vinden.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

1 uur geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

1 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

2 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

3 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

4 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

6 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

6 uur geleden