Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel komt deze week met aanpassing coronapas om boosters

Brussel komt deze week met aanpassing coronapas om boosters

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt nog deze week met voorstellen die duidelijkheid moeten scheppen over de geldigheid van de QR-code in de CoronaCheck-app bij reizen in de EU. Volgens een woordvoerder werkt de commissie samen met de lidstaten en experts aan een "update" van de regelgeving rond het certificaat.

Herziening van de regels voor de toepassing van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) lijkt nodig nu lidstaten boosters zetten of gaan zetten waardoor het begrip ‘volledig gevaccineerd’ op de helling staat. Nu kan iemand volgens de Europese afspraken een QR-code krijgen als hij volledig gevaccineerd is met één Janssen-prik of twee inentingen met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca. In bijvoorbeeld Griekenland gaan stemmen op de QR-code te laten vervallen voor gevaccineerde 60-plussers die niet na zes maanden een herhalingsprik halen.

Ook de invoering van de 2G-regel (genezen of gevaccineerd) is voer voor debat. Ongevaccineerde EU-burgers kunnen nu zonder problemen naar andere lidstaten reizen met een QR-code die bewijst dat ze zijn hersteld van Covid-19 (met een geldigheid van 180 dagen) of met een recente negatieve coronatest. Maar sommige landen accepteren geen negatieve test meer.

De Europese wetgeving over het DCC werd op 1 juli dit jaar van kracht en geldt vooralsnog voor een jaar voor reizen binnen de EU, zonder dat is bepaald hoelang de vaccinaties geldig zijn. Veel lidstaten gebruiken het systeem ook voor toegang tot musea, horeca of evenementen. Niet alleen de 27 EU-landen gebruiken het. Het is al in totaal 49 landen wereldwijd erkend.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Sky: rapport over 'partygate' komt toch al binnen enkele dagen

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt toch geen vertraging op, meldt Sky News dinsdag. Het rapport zal "binnen enkele dagen verschijnen". Eerder op de dag had de zender nog bericht dat een lopend politieonderzoek naar mogelijke misstanden spoedige publicatie van het rapport verhindert.

4 uur geleden
Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor opmerkingen over Anne Frank

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse schrijver en milieuactivist Robert Kennedy Jr heeft zich dinsdag op Twitter verontschuldigd voor controversiële opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. Kennedy, een zoon van oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy ('RFK') en een neef van president John F. Kennedy ('JFK'), deed zijn uitlatingen tijdens een betoging tegen verplichte vaccinatie in Washington.

5 uur geleden
Ook na tweede ronde geen nieuwe president voor Italië

ROME (ANP/DPA) - De tweede stemronde voor de Italiaanse presidentsverkiezingen heeft ook geen winnaar opgeleverd. De afgevaardigden van de regeringspartijen stemden dinsdag, net als op maandag tijdens de eerste ronde, blanco.

8 uur geleden
Macron wil opheldering over Poetins intenties rond Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron wil vrijdagmorgen in een telefoongesprek met Vladimir Poetin opheldering vragen over de intenties van de Russische president met Oekraïne.

10 uur geleden
Nieuwe sancties tegen Rusland in voorbereiding

LONDEN/MOSKOU (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Westerse leiders hebben dinsdag overlegd over nieuwe sancties tegen Rusland als dat buurland Oekraïne binnenvalt. De Britse premier Boris Johnson zei na afloop dat de sancties "zwaarder dan ooit" zullen zijn. Een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zei dat onder meer de export van hightech naar Rusland zal worden beperkt.

12 uur geleden
Studie: optelsom vaccinatie en infectie leidt tot superimmuniteit

PORTLAND (ANP) - Mensen die een keer besmet zijn geraakt met het coronavirus én ertegen zijn gevaccineerd, hebben volgens Amerikaanse onderzoekers een "extreem hoge" afweerreactie tegen het virus. De wetenschappers van de universiteit van Oregon melden dat de volgorde niet uitmaakt. Ze zagen hetzelfde effect bij mensen die eerst waren gevaccineerd en desondanks besmet raakten met het coronavirus, als bij mensen die eerst een infectie doormaakten en zich later lieten vaccineren.

14 uur geleden
Sky: rapport over 'partygate' Britse overheid komt later

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt vertraging op. Dat komt doordat de politie nu ook een onderzoek heeft ingesteld naar mogelijke misstanden, bericht Sky News.

15 uur geleden