Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel keurt aangepaste vaccins Pfizer en Moderna goed

Brussel keurt aangepaste vaccins Pfizer en Moderna goed

BRUSSEL (ANP) - De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna die beter zijn toegesneden op nieuwe varianten mogen in de Europese Unie worden toegediend. De Europese Commissie heeft het positieve advies gevolgd dat de Europese toezichthouder donderdag al gaf.

De vaccins kunnen worden ingezet als boosterprik bij iedereen van 12 jaar en ouder. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde donderdag dat de nieuwe middelen, die beter zijn opgewassen tegen de dominante omikronvariant, veilig zijn en goed werken. Veel EU-landen maken zich op voor een nieuwe ronde herhaalprikken om het opflakkeren van de epidemie in het najaar te voorkomen.

Goedkeuring van andere aangepaste vaccins "moet binnenkort volgen", twittert Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid). Die "zullen de bescherming voor onze burgers in de herfst en de winter vergroten". Ze waarschuwt dat de pandemie nog niet achter de rug is.

Voor Nederland de nieuwe prikken inzet, wil het kabinet nog advies van het Outbreak Management Team over vaccinaties (OMT-V). Die deskundigen zouden nog één keer alle onderzoeksresultaten moeten bekijken om te zien of de aangepaste vaccins inderdaad kunnen worden gebruikt.

Pfizer zegt de eerste doses volgende week al aan Nederland te kunnen leveren. Moderna houdt het op "september".

Meer uit Gezond

FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

31 minuten geleden
Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

21 uur geleden
Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

21 uur geleden
Patiëntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

22 uur geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

1 dag geleden
PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

1 dag geleden
Hof legt straffen van 30 jaar op voor doodschieten Ayla Mintjes

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.

1 dag geleden