Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel in actie tegen Hongarije om niet volgen uitspraak EU-hof

Brussel in actie tegen Hongarije om niet volgen uitspraak EU-hof

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is een juridische procedure begonnen tegen Hongarije omdat het land geen gevolg geeft aan een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over een wet die buitenlandse maatschappelijke organisaties treft. Het land krijgt twee maanden de tijd om opheldering te verschaffen. Als de wet niet wordt aangepast overweegt het dagelijks EU-bestuur opnieuw naar het hof te stappen en te vragen Hongarije te beboeten.

Het hof oordeelde vorig jaar dat de bewuste Hongaarse wet uit 2017, die niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) verplicht informatie te geven over hun buitenlandse geldschieters, discriminerend is en tegen de EU-regels indruist. De ngo's moeten zich volgens de wet in hun publicaties en op hun websites ook bekendmaken als een "door het buitenland gesteunde organisatie". Het was EU-commissaris Frans Timmermans die de zaak indertijd voor het hof bracht. Het hof gaf hem ook gelijk dat Hongarije de regels overtreedt voor vrij kapitaalverkeer, de gegevensbescherming van de donateurs en het recht van vereniging.

De commissie heeft de regering van premier Viktor Orban een brief gestuurd waarin ze stelt dat Hongarije zich ondanks herhaalde oproepen uit Brussel nog steeds niet houdt aan de uitspraak van het hof. Ze vraagt Boedapest dat nu met spoed aan te pakken.

Meer uit Buitenland

Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

1 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

2 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

2 uur geleden
Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

5 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

9 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

9 uur geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

13 uur geleden