Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel heeft vaccins Pfizer nog niet veiliggesteld

Brussel heeft vaccins Pfizer nog niet veiliggesteld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de 300 miljoen voor Europa bestemde coronavaccins van farmaceuten Pfizer en BioNTech nog niet veiliggesteld. Al begin september rondde het dagelijks EU-bestuur "verkennende gesprekken" af over de levering van 200 miljoen doses als het vaccin veilig en effectief zou blijken, met een optie op nog eens 100 miljoen doses. Een handtekening onder een definitief koopcontract moet wel nog worden gezet, bevestigt een woordvoerder.

Maandag werd bekend dat het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. Brussel onderhandelt en koopt namens de EU vaccins in, die volgens een bepaalde verdeelsleutel aan de lidstaten worden toegekend. Nederland zou op het totaal van 300 miljoen doses aanspraak kunnen maken op 11,6 miljoen doses. Er zijn twee prikken nodig per persoon.

Het contract met de commissie wordt op korte termijn getekend, liet verantwoordelijk Eurocommissaris Stella Kyriakides maandag weten. Het bestuur keurt het aankoopcontract naar verwachting woensdag goed. Lidstaten die niet geïnteresseerd zijn in de vaccins kunnen dat Brussel nog laten weten.

De commissie heeft wel al koopcontracten voor Covid-19-vaccins getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Voor vaccins op de Europese markt kunnen worden toegelaten moeten ze worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

Meer uit Buitenland

Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

35 minuten geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

1 uur geleden
Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

1 uur geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

1 uur geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

2 uur geleden
Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

3 uur geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

3 uur geleden