Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: Griekenland weigert onderzoek naar pushbacks

Brussel: Griekenland weigert onderzoek naar pushbacks

LUXEMBURG (ANP) - Griekenland wil geen onderzoek doen naar beschuldigingen over illegale zogeheten pushbacks aan de buitengrenzen van het land. Eurocommissaris Ylva Johansson, verantwoordelijk voor onder meer migratie, zegt dat na overleg met de Griekse minister Notis Mitarachi (Migratie) en noemt de weigering onacceptabel. "Ik verwacht dat Griekenland zijn verantwoordelijkheid neemt", zei ze in Luxemburg.

Ze prees daarentegen Kroatië, dat heeft toegezegd onmiddellijk aantijgingen over het soms met geweld terugsturen van migranten richting Bosnië en Herzegovina door politiediensten te gaan onderzoeken. Ook zal het land een onafhankelijke controledienst opzetten. "We moeten onze grenzen beschermen, maar met respect voor mensenrechten en de rechtsstaat. Ook staat de reputatie van de EU op het spel", aldus Johansson.

Griekenland en Kroatië kwamen deze week in opspraak over pushbacks door een onderzoek van internationale media waaronder het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports. Zij berichtten over ontluisterende praktijken op basis van onder meer videobeelden en verklaringen van getuigen. Zo zouden gemaskerde politiemensen vluchtelingen in Kroatië in busjes naar de grens rijden en met knuppels de grens met Bosnië en Herzegovina over slaan. In Griekenland zouden migranten en vluchtelingen in bootjes die met EU-geld zijn gefinancierd zijn teruggestuurd. Dat wordt onderzocht, aldus de commissie.

Mitarachi vindt dat Brussel zich niet moet bemoeien met hoe Griekenland zijn grenzen bewaakt. Bovendien ontkent Athene de aantijgingen. Er komen al geruime tijd berichten over pushbacks binnen, ook van hulporganisaties.

Meer uit Buitenland

Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

13 minuten geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

1 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

2 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

2 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk blijft naar verwachting meerdere dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

2 uur geleden
Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

2 uur geleden
Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

3 uur geleden