
Brussel: Griekenland weigert onderzoek naar pushbacks
LUXEMBURG (ANP) - Griekenland wil geen onderzoek doen naar beschuldigingen over illegale zogeheten pushbacks aan de buitengrenzen van het land. Eurocommissaris Ylva Johansson, verantwoordelijk voor onder meer migratie, zegt dat na overleg met de Griekse minister Notis Mitarachi (Migratie) en noemt de weigering onacceptabel. "Ik verwacht dat Griekenland zijn verantwoordelijkheid neemt", zei ze in Luxemburg.
Ze prees daarentegen Kroatië, dat heeft toegezegd onmiddellijk aantijgingen over het soms met geweld terugsturen van migranten richting Bosnië en Herzegovina door politiediensten te gaan onderzoeken. Ook zal het land een onafhankelijke controledienst opzetten. "We moeten onze grenzen beschermen, maar met respect voor mensenrechten en de rechtsstaat. Ook staat de reputatie van de EU op het spel", aldus Johansson.
Griekenland en Kroatië kwamen deze week in opspraak over pushbacks door een onderzoek van internationale media waaronder het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports. Zij berichtten over ontluisterende praktijken op basis van onder meer videobeelden en verklaringen van getuigen. Zo zouden gemaskerde politiemensen vluchtelingen in Kroatië in busjes naar de grens rijden en met knuppels de grens met Bosnië en Herzegovina over slaan. In Griekenland zouden migranten en vluchtelingen in bootjes die met EU-geld zijn gefinancierd zijn teruggestuurd. Dat wordt onderzocht, aldus de commissie.
Mitarachi vindt dat Brussel zich niet moet bemoeien met hoe Griekenland zijn grenzen bewaakt. Bovendien ontkent Athene de aantijgingen. Er komen al geruime tijd berichten over pushbacks binnen, ook van hulporganisaties.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie kan niet "vanzelfsprekend" rekenen op de steun van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwde partijleider Iratxe García woensdag op een persconferentie. De sociaaldemocraten zijn de tweede partij van het parlement.
28 minuten geledenMELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.
29 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.
34 minuten geledenKYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft de plaatsvervangend ambassadeur John Ginkel ontboden om uitleg te geven over berichten dat de Verenigde Staten de leveringen van wapens aan Oekraïne hebben opgeschort. Volgens Kyiv wordt Rusland daardoor "aangemoedigd" om door te gaan met de oorlog, staat in een verklaring van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
36 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Volgens Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) is het "logisch" dat de EU nu een nieuw klimaatdoel voor 2040 vastlegt. De Europese Commissie heeft voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen per 2040 met 90 procent terug te dringen.
47 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het parlement en de belangrijke Raad van Hoeders stemden daar vorige week al mee in, maar nu zijn de banden officieel verbroken.
1 uur geleden