
Brussel geeft nieuwe impuls aan kringloopeconomie
BRUSSEL (ANP) - Europese bedrijven krijgen een verbod op het vernietigen van overtollige goederen, zoals onverkochte kleding. Producten moeten zoveel mogelijk uit gerecycled materiaal worden gemaakt, gemakkelijker te repareren zijn en kunnen worden hergebruikt. Het gebruik van (micro)plastic in bijvoorbeeld shampooflesjes wordt aan banden gelegd en er komen duurzaamheidseisen voor elektronica als smartphones en laptops.
Dat staat in een actieplan voor de circulaire economie dat EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) in Brussel presenteerde. Het plan moet de EU helpen in 2050 klimaatneutraal te zijn, zoals de leiders in december in hun Green Deal hebben afgesproken. De Europese Commissie wil eisen aan fabrikanten stellen, bijvoorbeeld dat batterijen van mobiele telefoons duurzaam zijn geproduceerd en gemakkelijker vervangbaar zijn. Regels komen er ook voor afvalverwerking en hergebruik van grondstoffen.
Volgens vicevoorzitter Frans Timmermans moet niet alleen de CO2-uitstoot naar netto nul. Om het doel in 2050 te halen is ook kringloopeconomie onvermijdelijk. "We kunnen een heleboel dingen doen. We gebruiken nu bijvoorbeeld 200 kilo verpakkingsmateriaal per persoon per jaar. Dat is te veel. Er moet minder weggegooid worden. Daarom denk ik ook dat er veel winst valt te halen met elektronica door opladers van laptops en smartphones te harmoniseren."
Hout en steen
Timmermans zou ook graag zien dat er meer gebouwd wordt met hout en steen in plaats van beton. Bouwen moet beginnen met materialen kiezen die later kunnen worden hergebruikt, vindt hij.
Volgens hem is Nederland een van de landen die vooroploopt met de circulaire economie. "Het is in het belang van de EU dat de rest een been bijtrekt".
BEUC
De Europese consumentenorganisatie BEUC juicht de "gedurfde stap" van de commissie toe. "Als het marktaanbod duurzamer wordt, kopen consumenten automatisch groenere producten. Duurzame consumptie en productie zijn twee kanten van dezelfde munt."
GroenLinks noemt het actieplan veelbelovend maar Europarlementariër Bas Eickhout mist voorstellen over beprijzing. "Grondstoffen moeten duurder worden om het aantrekkelijk te maken zuinig om te gaan met materialen. Arbeid moet juist goedkoper worden. Zo wordt het weer aantrekkelijk om iets te laten repareren."
Friends of the Earth International ziet positieve initiatieven maar betwijfelt of het actieplan overconsumptie zal voorkomen.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.
2 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
11 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
11 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
12 uur geleden