Brussel en Londen willen intensiever overleg over Noord-Ierland
LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben afgesproken intensiever te gaan overleggen over de moeizame situatie die in Noord-Ierland is ontstaan na de brexit. Dat is de uitkomst van eerste gesprek tussen Brusselse en Britse topdiplomaten na het opstappen van de Britse minister voor brexitzaken David Frost.
De Britse minister voor Buitenlandse zaken Liz Truss, die in december de taken van Frost overnam, bracht een gezamenlijk statement met haar Brusselse evenknie Maroš Šefčovič uit. "We delen een verlangen naar een positieve relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, die steunt op het door ons gedeelde geloof in vrijheid en democratie."
De Noord-Ierse situatie is een terugkerend pijnpunt in de verhoudingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Na het vertrek van de Britten uit het landenblok werd afgesproken dat goederen uit de EU nog wel onbelemmerd naar Noord-Ierland mogen, ondanks dat dit onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Anders zouden er opnieuw douanecontroles aan de grens met Ierland komen, en dat gaat tegen het vredesakkoord in dat pro-Britse protestanten en pro-Ierse katholieken in de jaren negentig sloten.
Unilaterale acties
Maar de Britse regering beklaagt zich er al lange tijd over dat de afspraken onwerkbaar zijn, omdat er nu douanecontroles zijn op goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan. Truss' voorganger Frost dreigde regelmatig eenzijdig brexitafspraken op te zeggen in de onderhandelingen over deze kwestie.
Truss sluit nog steeds niet uit dat de Britten overgaan tot unilaterale acties als gesprekken met de EU nergens toe leiden. Maar het liefst wil ze een oplossing waar beide kampen zich in kunnen vinden, zei ze na het overleg met Šefčovič. De twee zijn van plan om op 24 januari verder te praten.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het komende week druk met het analyseren van de kwartaalcijfers van veel bedrijven. Van fondsen met een beursnotering in Amsterdam komen onder andere ASML en Just Eat Takeaway met cijfers, evenals enkele zwaargewichten uit de Verenigde Staten. Daarnaast is er aandacht voor de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag een nieuw rentebesluit bekendmaakt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op, bevestigt het concern na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers, maar besloot uiteindelijk alleen een fabriek voor snelladers in Bordeaux te verkopen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet met het Rijk, gemeenten en provincies "afdwingbare afspraken" maken die ervoor zorgen dat jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven, betoogt voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Dat zou een goed middel zijn tegen het tekort aan woningen in Nederland, zegt hij in praatprogramma WNL Op Zondag.
6 uur geledenBERLIJN (ANP) - De Duitse sociaaldemocraten gaan de aanstaande verkiezingscampagne in met de belofte de belastingen voor de meeste Duitsers te verlagen. De SPD van bondskanselier Olaf Scholz mikt er tegelijkertijd op om voor de 1 procent met de hoogste inkomens de belastingen te verhogen, meldt persbureau dpa op basis van een conceptresolutie die de partijtop zondag aanneemt.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - Er zijn nog grote verschillen tussen China en de Europese Unie bij de gesprekken over een compromis voor de hoge Europese importheffingen op Chinese elektrische auto's. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel na afloop van gesprekken tussen de partijen in Brussel.
1 dag geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse winkel- en sportconcern Frasers Group heeft zijn overnamebod op het bekende handtassenmerk Mulberry verhoogd, nadat een eerder bod onlangs werd afgewezen.
1 dag geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.
1 dag geleden