Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel en Londen blijven onderhandelen over brexit

Brussel en Londen blijven onderhandelen over brexit

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zetten hun brexitonderhandelingen voort, zeggen EU-commissaris Maroš Šefčovič en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss na afloop van overleg in Brussel in een gezamenlijke verklaring. "De bijeenkomst vond in een constructieve sfeer plaats." Het was de eerste keer dat Truss in Brussel met Šefčovič sprak nadat haar voorganger David Frost in december was opgestapt. Eerder deze maand reisde Šefčovič naar Engeland voor een tweedaagse kennismaking met Truss.

Brussel en Londen hebben "het doel om de gesprekken voort te zetten", zeggen de twee toponderhandelaars. Ambtenaren van beide partijen zullen deze week verder werken aan een oplossing voor Noord-Ierland, waar de handel volgens de Britten lijdt onder de brexitafspraken. "De situatie in Noord-Ierland is erg moeilijk", zei Truss tegen journalisten. "Het is nodig op de korte termijn een oplossing voor Noord-Ierland te vinden." Eind volgende week bespreken Šefčovič en Truss de stand van zaken weer.

Na het eerste gesprek hadden de twee al aangekondigd intensiever te gaan overleggen over de situatie in Noord-Ierland. "Als de politieke wil blijft, kunnen onze discussies leiden tot een tijdig akkoord over duurzame oplossingen die directe en aanzienlijke hulp zouden bieden", aldus Šefčovič. Hij zei met een "gevoel van urgentie" te zullen handelen maar geen "kunstmatige deadlines" te willen stellen. Vorige week zei hij nog tegen eind februari een akkoord te willen bereiken.

Onwerkbaar

Na het vertrek van de Britten uit de EU spraken Brussel en Londen af dat (het Britse) Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de interne markt van de EU. Volgens de Britten zijn de afspraken echter onwerkbaar, nu daardoor douanecontroles nodig zijn op goederen die van Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) naar Noord-Ierland gaan.

De gezamenlijke verklaring werd evenals de vorige keer afgesloten met het uitspreken van een wederzijds verlangen "naar een positieve relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, die steunt op het door ons gedeelde geloof in vrijheid en democratie en samenwerking op het gebied van gemeenschappelijke mondiale uitdagingen."

Meer uit Financieel

Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

35 minuten geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

39 minuten geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

59 minuten geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

2 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

2 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

4 uur geleden
Witwasonderzoek naar Franse multimiljardair Bernard Arnault

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken waarbij multimiljardair Bernard Arnault betrokken is geweest, samen met de Russische oligarch Nikolaj Sarkisov. Het onderzoek richt zich op een complexe deal bij het kopen van woningen in het luxueuze Franse skioord Courchevel.

5 uur geleden