Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel eist andere baas kankertestbedrijf na te snelle overname

Brussel eist andere baas kankertestbedrijf na te snelle overname

BRUSSEL (ANP) - De strijd tussen de Europese Commissie en farmamultinational Illumina over een omstreden overname escaleert. De commissie eist een nieuwe, onafhankelijke baas voor het kankertestbedrijf dat Illumina heeft ingelijfd zonder op goedkeuring uit Brussel te wachten. Het is voor het eerst dat de commissie zo'n stap zet.

Illumina zette de koop door van GRAIL, een start-up die tests ontwikkelt om kanker op te sporen, terwijl de commissie die nog onderzoekt. Een aantal EU-lidstaten had zijn zorgen uitgesproken omdat Illumina een potentiƫle concurrent onschadelijk zou willen maken. Ook Nederland vreest voor hogere prijzen, slechtere kwaliteit en minder innovatie.

Om te voorkomen dat de overname straks niet meer terug te draaien valt, grijpt de commissie in. "GRAIL moet gescheiden worden gehouden van Illumina en geleid door een onafhankelijke manager, die alleen het belang van GRAIL nastreeft en niet dat van Illumina", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Ook mogen de beide bedrijven geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie uitwisselen en mag Illumina GRAIL, waarvan het ook klant is, niet bevoordelen boven concurrenten. Gehoorzaamt Illumina niet, dan moet het vrezen voor een forse dwangsom of boete.

Als de Europese Commissie bekijkt of van een bepaalde overname geen ongewenste gevolgen te verwachten zijn, moet de koper dat oordeel afwachten. Dat moet voorkomen dat er onomkeerbare stappen worden gezet. Zet de koper toch door, dan geldt dat als een 'valse start'. De commissie kan dan een boete opleggen tot 10 procent van de omzet.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

12 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

15 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

18 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

19 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden