Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel eens over EU-begroting, nu wachten op Hongaren en Polen

Brussel eens over EU-begroting, nu wachten op Hongaren en Polen

BRUSSEL (ANP) - De onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement (EP) zijn het eens over de EU-begroting voor volgend jaar. Zolang de ruzie met Hongarije en Polen echter niet is opgelost, blijft die in de la en moet de EU mogelijk terugvallen op een uitgeklede noodbegroting.

De EU-begroting voor volgend jaar legt de nadruk op opkrabbelen uit de coronacrisis, vergroening en digitalisering. De unie heeft een ruime 160 miljard euro te besteden. Op aandringen van het EP kwam er onder andere meer geld voor wetenschappelijk onderzoek, studentenuitwisseling en gezondheidszorg.

Maar de begroting kan alleen ingaan als de blokkade op de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds wordt opgeheven, waarschuwt Duitsland, dat de EU dit halfjaar voorzit. Anders moet de EU het met een noodbegroting stellen die alleen in hoogstnoodzakelijke uitgaven voorziet en "staat ons begin volgend jaar een drastische verlaging van de EU-uitgaven te wachten".

Hongarije en Polen dwarsbomen de meerjarenbegroting voor 2021-2027 en het coronafonds zolang niet van tafel gaat dat lidstaten kunnen worden gekort als ze de rechtstaat aantasten. De Europese regeringsleiders hopen volgende week op een EU-top een uitweg te vinden.

Meer uit Buitenland

Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

2 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

6 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

7 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

7 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

7 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

8 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

9 uur geleden