Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel dreigt subsidies Polen te korten om niet betalen dwangsom

Brussel dreigt subsidies Polen te korten om niet betalen dwangsom

BRUSSEL (ANP) - Polen krijgt nog tot dinsdag de tijd om de dwangsommen te betalen voor het openhouden van een omstreden bruinkoolmijn. Daarna dreigt de Europese Commissie het verschuldigde miljoenenbedrag in te houden op Europese subsidies voor het land.

Het Europees Hof van Justitie legde Polen in september een dwangsom op om af te dwingen dat de regering in Warschau de mijn voorlopig stillegt. Het hof had de sluiting bevolen na klachten van buurland Tsjechië over vervuiling. Polen moet een half miljoen euro betalen voor iedere dag dat de mijn aan de Tsjechische grens in bedrijf blijft. Maar dat vertikt Warschau tot dusver.

De Europese Commissie heeft Polen nu opnieuw een aanmaning gestuurd. Polen moet het geld, dat naar de Europese begroting gaat, voor dinsdag overmaken. Anders kan de commissie vanaf eind januari beginnen met het korten van subsidies, zegt zij. Het dagelijks bestuur van de EU zou om te beginnen de dwangsommen van de eerste maand, 15 miljoen euro in totaal, in mindering kunnen brengen. Brussel, dat in een verhit gevecht met Polen is verwikkeld over de omgang van het EU-land met de rechtsstaat, is nog nooit tot zo'n maatregel overgegaan.

Anna Hubackova

De nieuwe Tsjechische milieuminister Anna Hubackova ziet een kans om de ruzie over de mijn binnenkort op te lossen en wil in gesprek met de Poolse regering, zei ze eerder donderdag. Bij een deal zou de dwangsom niet verder oplopen, maar Polen moet het al verschuldigde bedrag nog wel betalen.

De commissie wil ook de dwangsom gaan innen die Polen is opgelegd voor het maar niet ontbinden van een tuchtcollege voor rechters, meldde persbureau Reuters eerder deze week. De regering in Warschau zou een onbevredigend antwoord hebben gegeven op de vraag van Brussel hoe zij die opdracht, eveneens van de Europese rechter, alsnog gaat uitvoeren.

Meer uit Buitenland

Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

2 uur geleden
Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

3 uur geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

4 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

4 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

5 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

8 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

8 uur geleden