Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel coördineert Europese hulp voor Beiroet

Brussel coördineert Europese hulp voor Beiroet

BRUSSEL (ANP) - De steun die Europese landen bieden na de verwoestende explosies in Beiroet wordt gecoördineerd door de Europese Commissie. Het gaat vooralsnog om meer dan honderd in zoek- en reddingswerk getrainde brandweerlieden, met voertuigen, materieel en honden.

Nederland, Griekenland en Tsjechië hebben hun deelname bevestigd en ook Frankrijk, Polen en Duitsland hebben steun aangeboden. Ons land stuurt 67 brandweerlieden, politieagenten en trauma-artsen naar de Libanese hoofdstad, werd eerder bekend.

Op verzoek van de Libanese autoriteiten heeft de Europese Commissie het EU-systeem voor civiele bescherming geactiveerd. Dat houdt onder meer in dat de transportkosten van hulpoperaties voor driekwart door Brussel worden gedragen. De EU heeft verder de satellietdienst Copernicus geactiveerd om de Libanese autoriteiten te helpen de schade in kaart te brengen.

"Onze condoleances gaan uit naar allen die geliefden hebben verloren", zegt EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement). "We staan achter Libanon en zijn bevolking en staan klaar om verdere hulp te mobiliseren."

Meer uit Buitenland

Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

44 minuten geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

47 minuten geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

2 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP) - Twee Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen. Het gaat volgens het Israëlische leger om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades en "een andere terrorist die in het huis was".

3 uur geleden
Zuid-Frans dorp en campings ontruimd om bosbrand

MONTPELLIER (ANP) - Ongeveer 3000 mensen hebben midden in de nacht moeten vluchten voor een bosbrand in de gemeente Mostuéjouls in het Zuid-Franse departement Aveyron. Behalve de inwoners moesten ook alle gasten van omliggende campings vertrekken. Een deel van hen kon terecht in speciale opvangcentra, melden Franse media.

4 uur geleden
Taiwan: China gebruikt oefeningen om invasie voor te bereiden

TAIPEI (ANP/AFP/RTR) - De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei dinsdag tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de lucht en op zee van de afgelopen week gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. "China's daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen", aldus Joseph Wu.

6 uur geleden
Meerdere doden door hevige regenval en overstromingen in Seoul

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn door noodweer en overstromingen minstens zeven mensen overleden. Er worden volgens de autoriteiten ook nog zeker zeven mensen vermist. In delen van de hoofdstad en de omliggende provincie viel maandagavond meer dan 100 millimeter neerslag per uur.

8 uur geleden