Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel consulteert publiek over nieuwe EU-begrotingsregels

Brussel consulteert publiek over nieuwe EU-begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie lanceert een openbare consultatie over de Europese begrotingsregels. Die zijn vanwege de coronacrisis vorig jaar opgeschort zodat de EU-landen ongestraft zoveel geld in hun economieën konden pompen als nodig was om bedrijven en banen te behouden. De commissie wil in 2023 de regels weer invoeren, maar die zijn ook aan vernieuwing toe.

"Europa komt na de turbulente pandemie nu in rustiger vaarwater. En dankzij ons gecoördineerde en assertieve antwoord, overstijgen de economische groeicijfers de verwachtingen", zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis. "Maar de crisis heeft ook bepaalde uitdagingen zichtbaar gemaakt: hogere tekorten en schulden, grotere verschillen en ongelijkheden, en behoefte aan meer investeringen. We hebben economisch bestuur nodig dat die uitdagingen aanpakt."

Over een nieuw pact zijn de lidstaten verdeeld. Vooral Frankrijk, Italië en Spanje willen minder strenge eisen voor de overheidsschuld, die door de pandemie overal is toegenomen. Nederland en zeven andere 'zuinige' landen staan "open" voor een debat maar willen eigenlijk alleen dat de regels transparanter worden en versimpeld, en bovenal dat de handhaving ervan verbetert, hebben ze de commissie geschreven.

Akkoord

In maart 2020 gingen de EU-ministers van Financiën akkoord met het voorstel van de commissie om de begrotingsregels in verband met de coronacrisis tijdelijk los te laten. Door het activeren van een "ontsnappingsclausule" in het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact (SGP), waarin de regels zijn vastgelegd, geldt een begrotingstekort van onder de 3 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) en een staatsschuld van niet meer dan 60 procent van het bni momenteel niet.

Maar ook daarvoor al vond het dagelijks EU-bestuur dat de ingewikkelde regels aangepast moeten worden. Vlak voor de Covid-19-uitbraak bracht de commissie een rapport uit over het functioneren van het pact maar van een gepland "publiek debat" over de toekomst van het pact kwam door de pandemie niets. Nu trekt de commissie er de rest van het jaar voor uit.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

homebase123 1 maand geleden
Die EU moet zijn smoel houden .

Meer uit Financieel

Ondernemingsraad PostNL verliest zaak tegen postbedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden medewerkers van PostNL hebben geen recht op bijvoorbeeld bepaalde doorbetaalde pauzes en een aantal andere extra vergoedingen. De ondernemingsraad van het postbedrijf was daarover naar de rechter gestapt. Maar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gaat niet mee in de verzoeken en heeft die afgewezen.

2 uur geleden
OPEC+ wil naar verluidt productie niet meer verder verruimen

WENEN (ANP) - De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken erover om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van verschillende afgevaardigden van de OPEC+-landen. Reden is de enorme prijsdaling van olie op vrijdag vanwege angst voor de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus.

5 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 2,2 miljard uit voor extra steun bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen nu 100 procent van de geschatte vaste lasten vergoed, in plaats van 85 procent.

6 uur geleden
Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers schrokken van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika. Daardoor werden luchtvaarsconcerns waaronder Air France-KLM flink lager gezet. Ook andere bedrijven die gevoelig zijn voor de oplopende besmettingscijfers, zwaardere lockdowns en andere mogelijke gevolgen leverden flink in.

7 uur geleden
Onderzoek: model met twee accountants verbetert controle niet

DEN HAAG (ANP) - De controle op de financiële verslaglegging door grote bedrijven verbetert niet wezenlijk als twee accountants van verschillende kantoren de jaarrekening moeten goedkeuren. Dat concluderen deskundigen (kwartiermakers) die op verzoek van minister Wopke Hoekstra (Financiën) verschillende verbetermaatregelen voor de accountantssector tegen het licht houden.

7 uur geleden
Toezichthouder stopt onderzoek naar mogelijk loonkartel supers

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft haar onderzoek naar een mogelijk loonkartel bij supermarkten beëindigd omdat vakbonden en werkgevers in de branche recent een nieuwe cao hebben afgesloten. De toezichthouder keek naar de zaak vanwege een loonsverhoging die de supers eerder dit jaar eenzijdig hadden doorgevoerd. Maar door het cao-akkoord is nader onderzoek niet meer nodig.

8 uur geleden
Ook Wall Street hard onderuit door zorgen nieuwe coronavariant

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met forse verliezen geopend voor een halve handelsdag, in navolging van de stevige minnen in Europa door de zorgen over de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika. Net als in Europa stonden vooral bedrijven in de reis- en toerismesector op Wall Street zwaar onder druk. Ook in bankensector gingen de koersen hard omlaag, net als die van oliebedrijven door de scherp gedaalde olieprijzen.

9 uur geleden