Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel consulteert publiek over nieuwe EU-begrotingsregels

Brussel consulteert publiek over nieuwe EU-begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie lanceert een openbare consultatie over de Europese begrotingsregels. Die zijn vanwege de coronacrisis vorig jaar opgeschort zodat de EU-landen ongestraft zoveel geld in hun economieën konden pompen als nodig was om bedrijven en banen te behouden. De commissie wil in 2023 de regels weer invoeren, maar die zijn ook aan vernieuwing toe.

"Europa komt na de turbulente pandemie nu in rustiger vaarwater. En dankzij ons gecoördineerde en assertieve antwoord, overstijgen de economische groeicijfers de verwachtingen", zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis. "Maar de crisis heeft ook bepaalde uitdagingen zichtbaar gemaakt: hogere tekorten en schulden, grotere verschillen en ongelijkheden, en behoefte aan meer investeringen. We hebben economisch bestuur nodig dat die uitdagingen aanpakt."

Over een nieuw pact zijn de lidstaten verdeeld. Vooral Frankrijk, Italië en Spanje willen minder strenge eisen voor de overheidsschuld, die door de pandemie overal is toegenomen. Nederland en zeven andere 'zuinige' landen staan "open" voor een debat maar willen eigenlijk alleen dat de regels transparanter worden en versimpeld, en bovenal dat de handhaving ervan verbetert, hebben ze de commissie geschreven.

Akkoord

In maart 2020 gingen de EU-ministers van Financiën akkoord met het voorstel van de commissie om de begrotingsregels in verband met de coronacrisis tijdelijk los te laten. Door het activeren van een "ontsnappingsclausule" in het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact (SGP), waarin de regels zijn vastgelegd, geldt een begrotingstekort van onder de 3 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) en een staatsschuld van niet meer dan 60 procent van het bni momenteel niet.

Maar ook daarvoor al vond het dagelijks EU-bestuur dat de ingewikkelde regels aangepast moeten worden. Vlak voor de Covid-19-uitbraak bracht de commissie een rapport uit over het functioneren van het pact maar van een gepland "publiek debat" over de toekomst van het pact kwam door de pandemie niets. Nu trekt de commissie er de rest van het jaar voor uit.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder Live Nation zakt op beurs na aanklachtgerucht

NEW YORK (ANP) - Live Nation Entertainment stond dinsdag tussen de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van kaartverkoper Ticketmaster heeft de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens zakenkrant The Wall Street Journal van plan is het bedrijf aan te klagen. Zo zou Ticketmaster naar verluidt zijn marktpositie misbruiken om concurrentie te ondermijnen. Het aandeel verloor 7,6 procent.

4 uur geleden
Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

5 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

6 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

7 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

8 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

8 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

8 uur geleden