Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel buigt zich over petitie totaalverbod op dierproeven

Brussel buigt zich over petitie totaalverbod op dierproeven

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat onderzoeken of het nodig of wenselijk is om dierproeven voor cosmetica te verbieden en uiteindelijk elke vorm van dierproeven. Aanleiding is een petitie met ruim 1,2 miljoen geldige handtekeningen van EU-burgers. De commissie zal uiterlijk 25 juli bekendmaken of ze iets doet met dit zogeheten Europees burgerinitiatief.

De initiatiefnemers, een netwerk van dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights, vragen de commissie om stapsgewijs een einde te maken aan elke vorm van dierproeven. Er bestaan al beperkende regels voor dierproeven voor cosmetica en het in de handel brengen van op dieren geteste persoonlijke verzorgingsproducten. Die regels moeten volgens de ondertekenaars worden aangescherpt tot uiteindelijk een totaalverbod geldt. In de Europese Unie worden jaarlijks gemiddeld 10 miljoen proefdieren gebruikt voor onderzoek en onderwijs, waaronder veel muizen en ratten.

Het Europees burgerinitiatief werd geïntroduceerd om EU-inwoners meer inspraak te geven bij Europese wetgeving. Het is sinds 2012 van kracht. De organisatie moet eerst de commissie warm maken voor haar initiatief en als die groen licht geeft vervolgens 1 miljoen handtekeningen in minstens zeven EU-landen verzamelen. Als aan die voorwaarden is voldaan, gaat de commissie ermee aan de slag. Zo wordt de organisatie uitgenodigd het verzoek bij de commissie te komen toelichten en komt er een hoorzitting in het Europees Parlement. De commissie is echter niet verplicht met wetsvoorstellen te komen.

De 'Stop dierproeven'-petitie is het negende Europees burgerinitiatief dat meer dan 1 miljoen handtekeningen verzamelde. Eind 2020 leidde een massaal pleidooi vanuit de bevolking voor het eerst tot Brusselse wetgeving. Het betrof het Europese burgerinitiatief Right2Water, voor beter en voor iedereen toegankelijk kraanwater in de EU. Dat initiatief werd door meer dan 1,8 miljoen Europeanen ondersteund.

Meer uit Buitenland

Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

2 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

6 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

8 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

11 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

11 uur geleden
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

12 uur geleden
Oppositiekandidaat Faye wint verkiezingen Senegal overtuigend

DAKAR (ANP/AFP/RTR) - De oppositiekandidaat Bassirou Diomaye Faye heeft met 54,28 procent overtuigend de Senegalese presidentsverkiezingen van vorige week zondag gewonnen, melden de autoriteiten. Dat betekent dat er geen tweede ronde nodig is en dat Faye president zal worden.

14 uur geleden