Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel bevestigt: rechtsstaatruzie houdt herstelgeld Polen op

Brussel bevestigt: rechtsstaatruzie houdt herstelgeld Polen op

BRUSSEL (ANP) - Het conflict tussen de Europese Commissie en Polen over de rechtsstaat is een van de redenen dat Polen nog wacht op geld uit het coronaherstelfonds van de EU. De commissie bekijkt wat de gevolgen zijn voor de aanvraag, bevestigt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.

Polen wacht al sinds mei op de goedkeuring van de aanvraag, goed voor vele miljarden euro's uit het fonds. Ondertussen dreef Warschau een meningsverschil met Brussel over het gezag van de Europese rechter op de spits. Polen vroeg de hoogste nationale rechter om uit te spreken dat de Poolse grondwet uiteindelijk boven het Europees recht gaat. Na harde taal uit Brussel is de uitspraak keer op keer uitgesteld.

De commissie probeerde de betekenis van de rechtsstaatruzie voor de beoordeling van de hulpaanvraag tot dusver wat te verdoezelen om geen olie op het vuur te gooien. Vorige week liet een andere Eurocommissaris die lijn al voorzichtig los, wat de commissie prompt op woedende woorden uit Warschau kwam te staan. De Poolse regering sprak van chantage.

"Inderdaad, we kijken ook naar de kwestie van het primaat van het Europees recht en de potentiële gevolgen voor het Poolse herstelplan", zei Dombrovskis na overleg met de verantwoordelijke ministers van de EU-landen. Polen zou "zich heel goed bewust zijn" van wat het land te doen staat.

Meer uit Buitenland

Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

17 minuten geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

1 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

4 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

5 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

6 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

6 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

7 uur geleden