Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel bevestigt: rechtsstaatruzie houdt herstelgeld Polen op

Brussel bevestigt: rechtsstaatruzie houdt herstelgeld Polen op

BRUSSEL (ANP) - Het conflict tussen de Europese Commissie en Polen over de rechtsstaat is een van de redenen dat Polen nog wacht op geld uit het coronaherstelfonds van de EU. De commissie bekijkt wat de gevolgen zijn voor de aanvraag, bevestigt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.

Polen wacht al sinds mei op de goedkeuring van de aanvraag, goed voor vele miljarden euro's uit het fonds. Ondertussen dreef Warschau een meningsverschil met Brussel over het gezag van de Europese rechter op de spits. Polen vroeg de hoogste nationale rechter om uit te spreken dat de Poolse grondwet uiteindelijk boven het Europees recht gaat. Na harde taal uit Brussel is de uitspraak keer op keer uitgesteld.

De commissie probeerde de betekenis van de rechtsstaatruzie voor de beoordeling van de hulpaanvraag tot dusver wat te verdoezelen om geen olie op het vuur te gooien. Vorige week liet een andere Eurocommissaris die lijn al voorzichtig los, wat de commissie prompt op woedende woorden uit Warschau kwam te staan. De Poolse regering sprak van chantage.

"Inderdaad, we kijken ook naar de kwestie van het primaat van het Europees recht en de potentiële gevolgen voor het Poolse herstelplan", zei Dombrovskis na overleg met de verantwoordelijke ministers van de EU-landen. Polen zou "zich heel goed bewust zijn" van wat het land te doen staat.

Meer uit Buitenland

Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

1 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

3 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

3 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

4 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

5 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

6 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

8 uur geleden