Brussel beschuldigt Meta van overschrijden regels gebruik data
BRUSSEL (ANP) - Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, overschrijdt Europese regels bij het gebruik van persoonlijke data van gebruikers, stelt de Europese Commissie vast. Daarom start de commissie een onderzoek met mogelijk juridische gevolgen als uitkomst.
Volgens de commissie voldoet Meta niet aan de eisen van de Wet op de Digitale Markten (DMA) als het gebruikers maar twee opties geeft, namelijk ofwel akkoord gaan met het gebruik van persoonlijke data voor advertenties, ofwel te moeten betalen voor een advertentievrije omgeving. Volgens de DMA moeten gebruikers namelijk ook de optie krijgen minder persoonlijke data te verstrekken aan een provider, maar toch behoorlijke dienstverlening te ontvangen die neutraal werkt en minder gebruikmaakt van persoonlijke data.
Meta had de keus voor ofwel een betaalde versie of een gratis bij het verstrekken van persoonlijke data in november 2023 ingevoerd, juist voordat begin dit jaar de DMA helemaal in werking ging. De nieuwe regels van de DMA moeten de macht van zogenoemde 'poortwachters' aan banden leggen. Dat zijn techbedrijven met platforms waarop gebruikers zo aangewezen zijn dat ze feitelijk bepalen tot welke diensten en producten gebruikers toegang hebben.
Machtspositie
Meta krijgt nu de gelegenheid te antwoorden op de vragen die de Europese Commissie heeft gesteld. De commissie zal het onderzoek uiterlijk op 25 maart 2025 afronden, een jaar nadat de Europese Commissie dit onderzoek begon.
Als Meta inderdaad de regels heeft overtreden, kan het bedrijf hoge boetes krijgen die kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Eurocommissaris Thierry Breton (interne markt) zegt dat het hele idee van de DMA juist was dat gebruikers weer zeggenschap krijgen over hoe hun data worden gebruikt. Maar er is ook nog een element van eerlijke concurrentie waar de Europese Unie over waakt. Grote bestaande bedrijven als Meta, die al heel veel gebruikers en persoonlijke data hebben, staan anders op voorsprong ten opzichte van nieuwe bedrijven die een dergelijke machtspositie niet hebben en gebruikers niet min of meer kunnen dwingen tot het overhandigen van hun persoonlijke data. "Vernieuwende bedrijven moeten eerlijk kunnen concurreren met techgiganten als het gaat over toegang tot data", zegt Breton.
Meta zegt in een verklaring dat het bedrijf wel degelijk voldoet aan de eisen van de DMA en dat het bedrijf zich verheugt op een "constructieve dialoog met de Europese Commissie om dit onderzoek af te ronden."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse chipbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van het populaire Nvidia rekent ook voor het huidige kwartaal op een sterke omzetgroei en wist daarmee de marktverwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg 18,7 procent. Andere chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en Marvell Technology gingen mee omhoog en klommen tot ruim 6 procent.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die consumenten moeten betalen voor elektriciteit en gas zijn deze maand gestegen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De recente prijsstijgingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas werken nu door in de energierekeningen van Nederlanders.
29 minuten geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De aanleg van een kunstmatig energie-eiland voor de kust van Belgiƫ staat op losse schroeven. De topman van Elia Group, die de opdracht moet uitvoeren, zegt "heel bezorgd" te zijn over de kostenstijgingen van het project.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Industrieel concern VDL gaat onderdelen maken voor de nieuwe kernreactor in Petten. Deze zijn nodig voor de productie van medische isotopen, radioactieve stoffen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de behandeling van kanker. Volgens VDL is met de order "miljoenen euro's" gemoeid.
1 uur geledenISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 2,61 miljard lira, omgerekend 71 miljoen euro, omdat het bedrijf zijn dominante positie op het gebied van onlinereclame zou misbruiken. Soortgelijke klachten zijn de afgelopen jaren ook in andere landen tegen het concern ingediend.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De vakbond AVV houdt vanaf vrijdag acties bij Transavia. De bond wil op die manier onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers zullen nog jaren hinder ondervinden door werkzaamheden op het spoor, waarschuwt ProRail-topman John Voppen. Projecten duren langer omdat de spoorbeheerder treinen ook tijdens de werkzaamheden wil blijven laten rijden. Daarnaast kampt ProRail met een tekort aan technisch personeel, zei hij in een interview in het radioprogramma Sven op 1.
3 uur geleden