
Brussel bereid mes te zetten in brexitregels voor Noord-Ierland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil op aandringen van het Verenigd Koninkrijk snijden in de regels voor de handel met Noord-Ierland. Maar van het helemaal overdoen van de zwaarbevochten brexitafspraken over Noord-Ierland, zoals de Britse regering wil, kan volgens Brussel geen sprake zijn. Londen drijft hét hoofdpijndossier van de brexit de laatste dagen opnieuw op de spits.
Goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd, moeten sinds het vertrek van de Britten uit de Europese Unie voldoen aan Europese regels. Dat wordt gecontroleerd bij aankomst in Noord-Ierland. Zo kan Noord-Ierland deel blijven uitmaken van de Europese markt en keert de harde grens met EU-lidstaat Ierland niet terug. Dat is een groot taboe omdat die de vrede tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken op het spel zou kunnen zetten.
Maar die invoercontroles kunnen best een stuk minder, vindt verantwoordelijk Eurocommissaris Šefčovič bij nader inzien. De keuringscriteria voor bijvoorbeeld voedingsmiddelen, bedoeld om de gezondheid te beschermen, kunnen veel simpeler. En de controles kunnen volgens het dagelijks bestuur van de EU met meer dan 80 procent worden teruggebracht. Dat moet voorkomen dat de invoer van bijvoorbeeld Britse vleeswaren stokt, een schrikbeeld dat voor Britse kranten aanleiding was voor tromgeroffel over een 'worstenoorlog' met de EU.
Soepelere regels
De douanecontroles voor Britse goederen die aankomen in Noord-Ierse havens kunnen ook aanzienlijk simpeler en flexibeler, zegt Šefčovič. Dat moet de helft van de rompslomp schelen. En Britse medicijnmakers hebben verder geen extra Europese goedkeuring nodig om aan Noord-Ierland te kunnen leveren. Dat vraagt wel wijziging van Europese regels. Maar in de tussentijd stelt Brussel zich soepel op.
Om met de soepelere regels toch de Europese markt te kunnen beschermen moeten de Britten op hun beurt wel eindelijk woord houden, vindt de commissie. Zo moeten ze EU-ambtenaren inzage geven in wat de grens passeert. En als er iets misgaat, wil de EU op eigen houtje tegenmaatregelen kunnen nemen.
Kritiek
De voorstellen komen nog niet in de buurt van wat Londen vraagt. Die noemt de afspraken onwerkbaar en wil ze eenzijdig opzijschuiven. Brexitminister Frost heeft de laatste tijd vooral forse kritiek op de voor de EU heilige afspraak dat de Europese rechter het laatste woord heeft.
Brussel "hoopt dan ook op het beste, maar bereidt zich voor op het ergste", zegt een hoge EU-bron. Als Londen de afspraken opzegt, is het oorlog en kan de unie terugslaan met bijvoorbeeld importheffingen.
Frost belooft "constructief" naar de voorstellen te zullen kijken. Maar hij herhaalt in dezelfde adem zijn bezwaren tegen het Europese Hof van Justitie.
Die klacht heeft Šefčovič van de Noord-Ieren niet gehoord, merkt hij op. Die tillen volgens hem een stuk zwaarder aan hun Britse worst.
"Het vervolg hangt af van de Britse realiteitszin", zegt de bron. Maar beide zijden willen er volgens hem dit jaar uitkomen.
Meer uit Financieel
NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.
9 minuten geledenSHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.
30 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.
8 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.
9 uur geleden