Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: Apple legt streamingdiensten te veel beperkingen op

Brussel: Apple legt streamingdiensten te veel beperkingen op

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie vindt dat Apple muziekstreamingdiensten te veel beperkingen oplegt. Dat stelt de Europese concurrentiewaakhond in een aangepaste klacht tegen de iPhone-maker. Met name de eis dat streamingdiensten hun klanten niet in de app mogen attenderen op andere mogelijkheden om een goedkoper abonnement af te sluiten, is volgens de commissie misbruik van marktmacht van Apple.

Apple eist dat makers van apps in de App Store gebruik maken van het eigen betalingssysteem van het techbedrijf. Ook verlangt Apple over iedere transactie een commissie tot 30 procent. Dus over elk abonnement dat een Apple-gebruiker bij Spotify afsluit moet het Zweedse bedrijf commissie betalen aan Apple. Spotify had daarover geklaagd, temeer omdat Apple met de eigen streamingdienst Apple Music ook een concurrent is. Die eis beperkt de concurrentie niet, meent de commissie nu.

Maar daarnaast mogen appmakers hun klanten niet vanuit de app naar bijvoorbeeld de eigen site sturen om ze daar een abonnement af te laten sluiten dat goedkoper is omdat daar geen commissie van naar Apple gaat. Die eis van Apple is volgens de commissie tegen de Europese wet. Bovendien worden Europese consumenten daardoor gedwongen meer te betalen dan noodzakelijk is. En consumenten hebben zo minder keuze omdat het moeilijker is voor meer partijen om de markt te betreden.

Overwinning Apple

De stap is een overwinning voor Apple dat de afgelopen jaren ook onder vuur lag voor het verplichte gebruik van het eigen betalingssysteem en de commissie die daar bijhoort. In Nederland dwong de ACM het bedrijf het voor datingapps mogelijk te maken een ander betalingssysteem te gebruiken. Dat deed Apple na een reeks boetes uiteindelijk, maar het vroeg nog steeds een forse commissie.

Apple stelt in een eerste reactie dat het zal reageren op de zorgen van de Europese Commissie. Het techbedrijf zegt te hopen dat de EU uiteindelijk de zaak naar aanleiding van de Spotify-klacht zal afsluiten. Die klacht is volgens Apple namelijk ongegrond.

Spotify zegt op zijn beurt dat de Europese toezichthouders "een duidelijke boodschap" hebben verstuurd dat Apples "oneerlijke praktijken" consumenten hebben geschaad en appontwikkelaars op achterstand hebben gezet. De Zweedse muziekstreamingdienst roept de commissie op om snel een oordeel te vellen over Apple.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

4 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

5 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

7 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

9 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

11 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden