Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: als Algerije ruziet met Spanje, zoekt het ruzie met EU

Brussel: als Algerije ruziet met Spanje, zoekt het ruzie met EU

BRUSSEL (ANP) - Algerije zet met zijn ruzie met Spanje ook de verstandhouding met de Europese Unie op het spel, waarschuwt de EU. Het Noord-Afrikaanse land, een cruciale aardgasleverancier, kan volgens Brussel niet zomaar de handel met Spanje stilleggen.

Algerije is woedend op Spanje omdat dat land onlangs zijn decennialange verzet opgaf tegen de inlijving door Marokko van de bezette Westelijke Sahara. Algerije is de beschermheer van de onafhankelijkheidsstrijders in de Westelijke Sahara. Uit verontwaardiging heeft de regering in Algiers het vriendschapsverdrag met Spanje afgelopen week opgezegd en het financieel verkeer tussen beide landen gestaakt.

De EU is "hoogst verontrust" door die stap, laten de handelsman van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, en buitenlandchef Josep Borrell weten. De opdracht van Algiers aan financiële instellingen om transacties met Spanje te stoppen, lijkt "op het eerste gezicht" een schending van het samenwerkingsverdrag tussen de EU en Algerije. Daardoor wordt een EU-lidstaat gediscrimineerd, stellen Dombrovskis en Borrell, zelf een Spanjaard. De EU staat klaar om op te treden tegen elke dwangmaatregel die een EU-land te verduren krijgt, waarschuwen ze.

Nauw contact

Brussel houdt naar eigen zeggen nauw contact met Madrid en probeert tekst en uitleg te krijgen van Algiers.

Spanje en Portugal zijn kwetsbaar voor de toorn van Algerije, omdat ze zwaar leunen op Algerijns aardgas. Ook de rest van de EU is op zijn hoede, omdat de unie af wil van fossiele brandstoffen uit Rusland, en Algerije een van de weinige andere grote leveranciers is.

Tot dusver heeft Algerije de gaskraan niet dichtgedraaid.

Meer uit Buitenland

Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

3 uur geleden
Biden hoopt op staakt-het-vuren in Gaza als ramadan begint

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden hoopt op een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas tegen de tijd dat de vastenmaand ramadan begint. "We werken er echt hard aan. We zijn er nog niet", zei hij vrijdag tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. Afhankelijk van de islamitische maankalender begint de ramadan op 10 of 11 maart.

5 uur geleden
VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

11 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

12 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

12 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

14 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

14 uur geleden