Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brunswijk laat Stef Blok weten gelijkwaardige relatie te willen

Brunswijk laat Stef Blok weten gelijkwaardige relatie te willen

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk heeft Nederland opgeroepen om op een gelijkwaardige en respectvolle manier met Suriname om te gaan zonder zich te bemoeien met zaken van Suriname. Hij deed zijn oproep woensdag tijdens een speciale vergadering van het Surinaamse parlement, waarin de 45 jaar Surinaamse onafhankelijkheid van Nederland herdacht werd. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken was een van de internationale gasten.

Brunswijk zei dat Suriname in de afgelopen 45 jaar met veel onafhankelijke landen en internationale organisaties in alle werelddelen relaties is aangegaan op basis van respect en gelijkwaardigheid. Volgens hem is het goed als op die basis ook de relatie met Nederland herzien wordt.

‘’Het is nu tijd dat wij ook met het voormalig moederland, na meer dan driehonderd jaar, op basis van gelijkwaardigheid en wederzijdse erkenning voor elkaars onafhankelijkheid een politieke en sociaal-economische win-winrelatie aangaan. Het zal Suriname en Nederland sieren om na 45 jaar op volwassen wijze met verantwoordelijkheid en met respect voor elkaar om te gaan’’, zei Brunswijk, die ook opriep om onenigheden en conflicten uit het verleden op te lossen.

Veroordeeld

Brunswijk is in Nederland in 1999 veroordeeld wegens cocaïnehandel. Nederland wil alleen contact met hem hebben als daarvoor een functionele noodzaak is, liet Blok eerder aan de Kamer weten. Blok is de eerste Nederlandse minister in tien jaar die Suriname bezoekt.

Tot verrassing van de parlementsvoorzitter kwam parlementariër Ashwin Adhin naar voren om namens de NDP, de partij van ex-president Desi Bouterse, de felicitaties uit te brengen. Adhin was dinsdag vrijgelaten nadat hij ruim een week in de gevangenis had gezeten wegens verdenking van diefstal en vernieling.

In zijn toespraak zei Adhin bijzonder trots te zijn op de onafhankelijkheid van Suriname en op de vreedzame manier waarop alle bevolkingsgroepen samenleven. Maar toch is er volgens hem de afgelopen tijd meer verdeeldheid ontstaan. Ook zou de regering van Chan Santokhi de wet niet altijd respecteren. En dat moet anders, vindt Adhin. "Het is tijd om weerstand te bieden tegen het opzijzetten van de grondwet, het smoren van kritiek en politieke tegenstanders slachtoffer te maken van politieke vervolging. De 45 jaar onafhankelijkheid lijkt nu een grote bedreiging van democratische rechtstaat te worden’’, aldus Adhin.

Meer uit Binnenland

DNA-onderzoek in Drentse moordzaak levert weer niks op

ASSEN (ANP) - DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak rondom de Drentse 'kofferbakmoord' heeft opnieuw geen resultaat opgeleverd. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond na berichtgeving in De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. Eerder deden politie en justitie al een DNA-verwantschapsonderzoek in 2019, dat leverde niks op.

52 minuten geleden
Aantal klachten over eindexamens voor het eerst boven 300.000

DEN HAAG (ANP) - Het aantal klachten over de eindexamens voor middelbare scholieren ging op dinsdag voor het eerst voorbij de 300.000. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) meldt op de laatste dag van de eindexamens tot nu toe een recordaantal van 302.000 klachten te hebben ontvangen.

2 uur geleden
Nederland aast op meer en gelijkwaardige samenwerking met Afrika

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil op politiek en economisch vlak de samenwerking met Afrika verbreden en verdiepen. Daarbij moet gelijkwaardigheid meer dan voorheen centraal staan tussen Nederland en de Afrikaanse landen, melden de ministers Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer. Nederland moet wat hun betreft "een aantrekkelijke" handelspartner zijn voor de tientallen Afrikaanse landen.

3 uur geleden
Rechter: noodbevel demonstratie Museumplein in 2021 onrechtmatig

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter van de rechtbank van Amsterdam heeft bepaald dat het noodbevel dat 20 maart 2021 werd afgegeven voor een demonstratie op het Museumplein onrechtmatig was. Dat is besloten in de zaak van een 48-jarige man uit Den Haag, die werd vervolgd omdat hij tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen weigerde het Museumplein te verlaten nadat hiertoe werd opgeroepen en dus geen gehoor heeft gegeven aan het noodbevel. Hij is vrijgesproken. Zijn advocaat deelt de uitspraak van 12 mei omdat het Openbaar Ministerie (OM) volgens de advocaat nu niet meer in hoger beroep kan gaan.

4 uur geleden
Groningse overheden willen dat Groningenveld per oktober sluit

GRONINGEN (ANP) - Het Groningenveld moet per 1 oktober worden gesloten, vinden de overheden in de provincie over het gaswinningsgebied. Alleen met dat besluit laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zien de veiligheid van de inwoners van Groningen voorop te stellen, aldus de provincie, Groningse gemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio.

5 uur geleden
Arnhem vangt tot 380 extra vluchtelingen op

ARNHEM (ANP) - Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de "toenemende asielcrisis in Nederland", aldus de gemeente dinsdag in een persbericht.

6 uur geleden
Ook laatste opgepakte klimaatactivist A12 op vrije voeten

DEN HAAG (ANP) - De laatste klimaatactivist van Extinction Rebellion die nog vastzat na de blokkade van de A12 in Den Haag zaterdag is vrijgelaten. De man werd dinsdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot dat hij niet langer vast hoeft te blijven. Wel moet de man binnenkort voor de rechter verschijnen, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

6 uur geleden