Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruls vraagt NEC veiligheidsplan te maken

Bruls vraagt NEC veiligheidsplan te maken

NIJMEGEN (ANP) - De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft NEC naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de Gelderse derby tegen Vitesse afgelopen weekend verzocht een plan te maken "om de sfeer en veiligheid rondom wedstrijden te verbeteren".

Dat is de uitkomst van een overleg dat de driehoek van burgemeester, politie en OM donderdag voerde met NEC-directeur Wilco van Schaik, laat Bruls in een verklaring weten. Volgens de burgemeester hebben de driehoek en Van Schaik een "stevig maar constructief" gesprek gevoerd over de onlusten rond de wedstrijd afgelopen zondag.

Vele tientallen NEC-hooligans vielen na de verloren wedstrijd tegen Vitesse de politie aan bij stadion De Goffert. Er zijn tot dusver 22 relschoppers opgepakt. "Allen spraken hun afschuw uit over het geweld waarmee stewards, politiemensen en politiepaarden en -honden geconfronteerd zijn", aldus Bruls na het overleg.

Stevige uitspraken

Het veiligheidsplan moet voor 1 december klaar zijn en wordt "een combinatie van een persoonsgerichte aanpak, een aanpak gericht op de negatieve groepsdynamiek in en buiten het stadion, fysieke openbare orde- en veiligheidsmaatregelen en een aanpak gericht op een gastvrije, toegankelijke en veilige club", zegt Bruls. De driehoek en de KNVB worden ook betrokken bij het opstellen van de plannen.

Burgemeester Bruls deed stevige uitspraken in aanloop naar het overleg. Hij stelde woensdag dat hij een levenslang stadion- en omgevingsverbod wil voor de relschoppers. Bruls stelde ook te denken aan het weigeren van een bepaalde groep NEC-aanhangers in het stadion. Dat kon op verbazing rekenen bij de clubleiding van NEC, die reageerde dat de burgemeester op de zaken vooruitliep.

Meer uit Binnenland

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

DEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.

1 uur geleden
UU openbaart fossiele samenwerkingen, maar details blijven geheim

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.

4 uur geleden
NiNsee: blij dat koning spreekt bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

5 uur geleden
Onderzoeker Buijs blijft op non-actief, verliest zaak tegen UvA

AMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.

5 uur geleden
Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

5 uur geleden
Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

HILVERSUM (ANP) - De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.

6 uur geleden
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken

AMSTERDAM (ANP) - De Johan Cruijff ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan het in totaal verbruikt. En ook op andere vlakken is het de bedoeling om een grote verduurzamingsslag te maken, heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

6 uur geleden