Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruls: nieuwe burgemeesters moeten bestand zijn tegen crises

Bruls: nieuwe burgemeesters moeten bestand zijn tegen crises

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeesters moeten kunnen omgaan met crises en daar moeten ze ook mede op worden geselecteerd. En als ze daar nog geen ervaring mee hebben, moeten ze zich laten bijscholen voordat ze echt kunnen beginnen, zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in VNG Magazine.

"Eigenlijk zou je van een burgemeester mogen verwachten dat hij of zij iets weet van crisismanagement", zegt Bruls, die als voorzitter van het Veiligheidsberaad de afgelopen jaren in het middelpunt stond van de coronacrisis. Hij wijst er in VNG Magazine op dat ook nieuwe medewerkers met nog niet de juiste competenties in hun proeftijd bijvoorbeeld worden bijgeschoold.

Een burgemeester heeft geen proeftijd, zegt Bruls, die deze week afscheid nam als vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Maar ik vind het best redelijk om na zijn benoeming te zeggen: op sommige aspecten van het vak moet je je nog even laten bijscholen, daarna kun je pas echt beginnen."

Volgens Bruls kunnen overheidsorganisaties zich maar deels op een crisis voorbereiden. Hij vindt daarom belangrijk dat mensen geselecteerd worden op hun vermogen om een crisis tegemoet te treden. En dat geldt wat hem betreft dus ook voor burgemeesters.

Meer uit Binnenland

Bruins Slot roept Iran op om Israël niet aan te vallen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen dat zijn land Israël niet moet aanvallen. Iran moet in plaats daarvan acties ondernemen om de oplopende spanningen weg te nemen, zo heeft ze zaterdag in een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot gezegd.

6 minuten geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

2 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

3 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

4 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

8 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

8 uur geleden