Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruinvispopulatie in Noordzee verzevenvoudigd

Bruinvispopulatie in Noordzee verzevenvoudigd

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee is tussen 1991 en 2019 meer dan verzevenvoudigd. Wel nemen de aantallen vlakbij de kust juist af. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit nieuwe analyses die in samenwerking met Wageningen Marine Research (WMR) zijn gedaan.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Compendium voor de Leefomgeving, een samenwerkingsverband van onder meer het CBS en de universiteit van Wageningen. Sinds 3 november dit jaar staat de bruinvis niet meer op de Rode Lijst van in Nederland bedreigde zoogdieren, en wordt momenteel dus niet meer in zijn voortbestaan bedreigd.

Eeuwenlang was de bruinvis een algemene soort in het Nederlandse deel van de Noordzee. Vanaf 1940 nam het aantal sterk af. De populatieontwikkeling van bruinvissen vertoont in 1991-2019 een sterk opwaartse trend. In 2019 telde de populatie ruim zeven keer zoveel dieren als in 1991.

De toename van het aantal bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee hangt samen met een verschuiving van dieren vanuit de noordelijke Noordzee naar het zuiden. De aantallen bruinvissen variëren binnen een jaar van 26.000 (in oktober-november 2010) tot 86.000 (maart 2011). Vanaf 2014 nemen de aantallen bruinvissen vlak bij de kust, op hooguit enkele honderden meters afstand vanaf land, af.

Met de toename van het aantal bruinvissen in de kustzone is het aantal strandingen van dode bruinvissen na 1991 sterk toegenomen. Dit aantal ging van hooguit enkele tientallen begin jaren 90 naar enkele honderden per jaar vanaf 2004. De grootste aantallen strandingen sinds het begin van de registratie bedroegen 962 in 2011 en 980 in 2012. Na deze piek daalde dit aantal weer. Dat komt overeen met de lagere waargenomen aantallen vlak bij de kust.

Vastgestelde doodsoorzaken van gestrande bruinvissen zijn onder andere verdrinking in vistuig, infectieziektes, verhongering, aanvaringen met scheepsschroeven en aanvallen door grijze zeehonden

Meer uit Binnenland

Ook provincie Gelderland heeft coalitieakkoord

ARNHEM (ANP) - Na Limburg heeft ook de provincie Gelderland een nieuwe coalitie. De BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP laten zaterdag weten dat ze een coalitieakkoord hebben bereikt. De vijf partijen bezetten samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd.

29 minuten geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

1 uur geleden
Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

1 uur geleden
BBB bereidt zich voor op gemeenteraadsverkiezingen in 2026

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het BBB-bestuur heeft dat besloten tijdens een digitale ledenvergadering waarin veel interesse naar voren kwam over deelname aan lokale verkiezingen, meldt voorzitter Erik Stegink van de partij van Caroline van der Plas.

1 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

1 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

1 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

2 uur geleden