Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.

"Je ziet dat ze met high-endmiddelen en met een goed georganiseerde krijgsmacht een veel groter leger weten tegen te houden en zelfs op sommige terreinen gewoon terreinwinst halen", aldus Bruins Slot. Ze onderstreepte dat ze als minister van Buitenlandse Zaken sprak, maar noemde dit "toch een beetje militaire analyse", verwijzend naar haar ervaring als beroepsmilitair. "Tegen alle cynici die zeggen dat Oekraïne geen grote prestatie levert, zeg ik dat ik daar echt anders naar kijk." Nu het tegenoffensief van Oekraïne op weinig is uitgelopen en zich een patstelling aftekent, klinken er meer somberheid en twijfel in het Westen over de kans om de Russische invasiemacht te verdrijven.

De NAVO-landen spreken woensdag met Oekraïne over het gebruik en de aanschaf van defensiemateriaal. Doel daarvan is niet alleen Oekraïnes kansen in de oorlog met Rusland verbeteren, maar ook zorgen dat zijn defensie alvast goed aansluit bij de eisen van de NAVO. Dan is straks het beloofde NAVO-lidmaatschap makkelijker te bereiken.

Geen grote beloftes

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba schuift zelf ook aan bij de vergadering van NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De kwestie-Oekraïne is delicaat. De NAVO-landen willen Oekraïne niet te veel beloven, maar ook niet de indruk wekken dat er sinds de zomer geen vooruitgang is geboekt met het NAVO-lidmaatschap. Tijdens de NAVO-top in juli is Oekraïne dat lidmaatschap wel opnieuw in het vooruitzicht gesteld, al is dat moeilijk zolang de oorlog voortduurt. De NAVO en Oekraïne kunnen wel vast zorgen dat het land zoveel mogelijk aan de toelatingseisen voldoet.

Zorgen

Over de situatie op het slagveld van Oekraïne zijn de meningen verdeeld. NAVO-chef Jens Stoltenberg merkte dinsdag op dat Oekraïne 50 procent van het grondgebied dat Rusland had ingenomen al heeft heroverd. Maar sommige van de bondgenoten uiten ook zorgen. "De winter staat voor de deur en de situatie zal gecompliceerder worden", zei de Estse minister van Buitenlandse Zaken Margus Tsahkna. Ook Bruins Slot maakt zich zorgen over de winter. "Als straks weer aanvallen plaatsvinden op de energie-infrastructuur, dan moeten we alles uit de kast trekken om ervoor te zorgen dat die overeind blijft staan."

Meer uit Politiek

Overweeg eerst alle meerderheidscoalities, adviseert Bontenbal

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters moet eerst alle mogelijke meerderheidscoalities overwegen en pas aan minderheidsvarianten denken als die niet levensvatbaar blijken. Dat is het advies dat CDA-leider Henri Bontenbal de informateur heeft meegegeven in een gesprek over de vastgelopen kabinetsformatie. Hij blijft bij zijn punt dat het CDA onder geen beding aansluit bij een meerderheidskabinet. Bontenbal is wel bereid om plannen van een minderheidskabinet te steunen waar hij het mee eens is.

6 uur geleden
Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt dinsdag acht fractievoorzitters van de kleinere partijen in de Tweede Kamer om verder te praten over andere vormen van een kabinet, nu een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er niet in zit. Voor elk gesprek trekt hij een uur uit, net als maandag voor de zes leiders van de grootste fracties.

11 uur geleden
Kamer wil openheid over gevolgen natuurherstelwet voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag "de belangrijkste conclusies" openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland. Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen.

21 uur geleden
Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

23 uur geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

23 uur geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

1 dag geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

1 dag geleden