Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruins Slot verwacht nog veel overleg in NAVO over Oekraïne-fonds

Bruins Slot verwacht nog veel overleg in NAVO over Oekraïne-fonds

BRUSSEL (ANP) - Er is nog lang geen overeenstemming over een nieuw NAVO-fonds van 100 miljard euro om Oekraïne de komende vijf jaar militair te helpen. Binnen de NAVO zullen hierover nog "veel gesprekken" plaatsvinden, aldus minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken).

"We zitten echt aan het begin van het proces", zegt de demissionaire bewindsvrouw tegen media na een eerste dag van overleg met haar collega's van de andere 31 NAVO-lidstaten. Voor het eerst neemt Zweden ook volledig deel. Dat land werd onlangs lid van het bondgenootschap.

Hoewel er nog zeker geen akkoord is over een nieuw fonds, zijn de lidstaten het wel eens om de NAVO een grotere rol te geven in Oekraïne. De NAVO wil de coördinatie van de militaire steun op zich nemen. "Dat is een logisch gevolg op het feit dat het conflict langer gaat duren", aldus Bruins Slot.

Bilateraal

Tot dusver geven landen bilateraal militaire hulp aan Oekraïne. Die steun wordt gecoördineerd door het zogeheten Ramstein-overleg onder leiding van de Amerikanen. De NAVO wilde dat niet doen om escalatie met Rusland te voorkomen. De minister ziet geen draai van de NAVO en benadrukt dat het niet gaat om het sturen van militairen.

Omdat de strijd veel langer gaat duren is stabiele en langjarige hulp voor Oekraïne nodig, zegt ze. Daar kan de NAVO voor zorgen. Dat geeft Oekraïne meer zekerheid. Het is niet voorsorteren op een terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis, verklaart ze. Trump is zeer kritisch over de NAVO.

Dwarsligger

Hongarije heeft verklaard zorgen te hebben over de stap van de NAVO. De regering in Boedapest ligt vaker dwars als het gaat om steun aan Oekraïne. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg sprak de verwachting uit dat hij de komende weken de zorgen van Hongarije kan wegnemen.

Het gaat niet goed voor Oekraïne aan het front. Dat de NAVO een actievere rol wil is ook een "weerspiegeling van de ernst op het slagveld", aldus Stoltenberg. De Russen veroveren opnieuw Oekraïens grondgebied. Kyiv heeft een groot tekort aan munitie, waaronder artilleriegranaten en luchtverdediging.

De NAVO-ministers zijn onder meer in Brussel bijeen om het 75-jarig bestaan van de NAVO te vieren. Bruins Slot zei verder toenemende steun te zien voor de kandidatuur van Mark Rutte om Stoltenberg op te volgen als NAVO-baas. Inmiddels staan 28 van de 32 landen achter Rutte. Hongarije, Roemenië, Slowakije en Turkije moeten nog akkoord gaan.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

6 dagen geleden