Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruins Slot bepleit meer sancties tegen Israëlische kolonisten

Bruins Slot bepleit meer sancties tegen Israëlische kolonisten

LUXEMBURG (ANP) - De sanctielijst tegen gewelddadige Israëlische kolonisten moet dringend worden uitgebreid, heeft minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd bij binnenkomst op een vergadering van zowel de EU-ministers van Buitenlandse Zaken als Defensie in Luxemburg.

De Europese Unie heeft vrijdag sancties uitgevaardigd tegen vier kolonisten en twee organisaties voor geweld en mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Maar dat is wat Bruins Slot betreft nog niet genoeg. Ze zal de uitbreiding van de Israëlische sanctielijst in de vergadering bepleiten bij haar EU-collega-ministers. "Als je een tweestatenoplossing wilt voor Israël en de Palestijnen, moet er uiteindelijk ook nog wel land voor de Palestijnen zijn waar ze überhaupt kunnen wonen en werken". Demissionair minister Bruins Slot ziet extreme kolonisten inmiddels "in zo'n tempo bezig om mensen uit hun dorpen te verjagen", dat die tweestatenoplossing straks in de praktijk misschien niet eens meer mogelijk is.

De Europese Unie is al jaren een voorstander van de tweestatenoplossing om het Israëlisch-Palestijns conflict te beëindigen. Met die oplossing zouden er twee onafhankelijke staten opgericht worden op het voormalige grondgebied van de Palestijnen.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zei bij binnenkomst voorstander te zijn van meer sancties tegen gewelddadige Israëlische kolonisten. "We moeten de zaak wel in balans houden en ervoor zorgen dat we er niet van worden beschuldigd met twee maten te meten", zei Lahbib met een verwijzing naar de vele EU-sancties tegen Hamas, Israëls tegenstander in de oorlog die op 7 oktober begon. Voor Lahbib zijn meer Israëlische namen op de sanctielijst bovendien niet genoeg. "We moeten ook kijken naar degenen die wapens leveren aan gewelddadige kolonisten", zei ze tegen journalisten.

Meer uit Politiek

Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

1 dag geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 dag geleden
OM seponeert aangiftes tegen Mona Keijzer om groepsbelediging

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) om groepsbelediging geseponeerd. Een groep van zestien personen deed aangifte nadat Keijzer, toen Kamerlid voor de BBB, op 17 mei in het programma Sophie & Jeroen onder meer had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur". Volgens het OM zijn de uitspraken in beginsel strafbaar, maar is een vervolging van de politicus Keijzer in dit geval "in strijd met de vrijheid van meningsuiting".

1 dag geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

1 dag geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

1 dag geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

1 dag geleden