
Bruins krijgt kritiek van links tot rechts over oorlogsarchief
DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts zijn kritisch op de manier waarop minister Eppo Bruins (Cultuur) heeft gehandeld rond de openbaarmaking van het oorlogsarchief. Dat een naam in dit Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) belandt, hoeft niet te betekenen dat die persoon in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Die suggestie wordt volgens parlementariërs wel gewekt, terwijl familieleden door wachtrijen bij het archief niet de kans krijgen om snel duidelijkheid te krijgen.
"De oorlogsgeschiedenis verscheurt nog altijd families. Het is dus echt, echt belabberd dat hier zo'n enorme bende is ontstaan", zei Jan Paternotte (D66) bij het wekelijkse vragenuur. Zijn grootouders hadden onderduikers thuis. De jongere broer van zijn opa staat op de namenlijst van het archief dat online in te zien is. "Zonder context of toelichting", aldus de D66'er. Voor de achterliggende stukken moeten mensen naar de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag, maar die is de komende maanden volgeboekt.
Joost Eerdmans (JA21) weet "heel zeker" dat zijn opa onderduikers had, maar ook zijn naam wordt vermeld in het archief. "En dat wordt niet opgehelderd." Christianne van der Wal (VVD) zou zich "het rambam" schrikken als een naam van een familielid in het oorlogsarchief bleek te staan. Zij oppert om het archief toch ook op een manier online beschikbaar te maken, met inlogrestricties.
Verschillende scholen
Dat laatste is niet mogelijk, antwoordde Bruins, omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daar vanwege de privacy bezwaar tegen heeft. Het archief weerspiegelt volgens hem de chaotische jaren na de Tweede Wereldoorlog, waarin ook veel mensen onterecht als collaborateur werden aangewezen. De minister weerspreekt dat zijn ministerie fouten heeft gemaakt.
Paternotte ziet dat in de discussie over openbaarmaking verschillende scholen bestaan. De AP wil liefst geen gegevens online hebben en hooguit alleen dossiers laten inzien in een studiezaal. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) pleit juist wel voor volledige openbaarmaking op internet. "Maar helemaal niemand adviseert om wel alle namen, maar niet de dossiers en informatie online te zetten." De D66'er had van Bruins "meer gevoel verwacht" in reactie op de kritiek.
De minister zegt de pijn van mensen hierover te erkennen. Hij werkt met spoed aan een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om het archief wel online in te zien.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
4 dagen geleden