Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

Israël en Saudi-Arabië hebben nauwe banden met de VS, maar onderling hebben ze formeel geen betrekkingen. Voor veel moslimlanden is het conflict tussen Israël en de Palestijnen nog een belangrijk pijnpunt. De Saudiërs vragen in ruil voor nauwere banden met Israël naar verluidt om concessies richting de Palestijnen, veiligheidsgaranties van de VS, toegang tot modern Amerikaans wapentuig en hulp bij het ontwikkelen van een nucleair programma voor vreedzame doeleinden.

Een deal tussen Israël en Saudi-Arabië zou een grote diplomatieke overwinning zijn voor president Joe Biden. Die hoopt volgend jaar herkozen te worden. Israël zou diplomatiek en economisch kunnen profiteren van betere banden met het rijke Saudi-Arabië. De feitelijke leider van dat land, kroonprins Mohammed bin Salman, zei deze week in een interview met Fox News dat een deal "iedere dag" dichterbij komt.

Politiek gevoelig

Een verdedigingsverdrag met Saudi-Arabië ligt in Washington naar verwachting politiek gevoelig. De VS zouden dan verplicht zijn om het enorme land te verdedigen bij een aanval. Daarom zou met Israëlische functionarissen zijn besproken dat de twee verdedigingsverdragen gepresenteerd kunnen worden als onderdeel van hetzelfde pakket. Dat moet de kans verhogen dat Amerikaanse politici ermee instemmen die de belangen van Israël niet willen schaden.

De bronnen van Bloomberg benadrukken dat de onderhandelingen nog kunnen stuklopen. Wel zou aanzienlijke vooruitgang worden geboekt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zich woensdag al optimistisch uit over de mogelijke normalisering van de relatie met Saudi-Arabië. Hij zei in New York tegen president Biden dat er dankzij de Amerikaanse inspanningen uitzicht lijkt te zijn op een "historische vrede".

Meer uit Buitenland

Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

16 minuten geleden
Israël kwaad op Spanje om uitspraken premier Sánchez

MADRID/TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Spanje teruggehaald om uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Die sprak eerder op de dag zijn twijfels uit over Israëls optreden tijdens de oorlog in de Gazastrook.

18 minuten geleden
Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt zal het vervoer van levende dieren naar een slachthuis niet langer duren dan negen uur en moeten vervoerders meer rekening houden met temperatuur en de leeftijd van de dieren. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat volgende week officieel naar buiten komt.

46 minuten geleden
Twee Israëlische gijzelaars vrijgelaten in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Twee Israëlische gijzelaars die vastzaten in de Gazastrook zijn vrijgelaten. Ze zijn in Gaza-Stad overgedragen aan het Rode Kruis, waarna ze doorgeleid zijn naar de Israëlische krijgsmacht (IDF) aan de grens. De overdracht was door het internationale Rode Kruis (ICRC) aangekondigd tegenover de IDF en wordt bevestigd door een Palestijnse functionaris. Het zou gaan om twee vrouwen.

1 uur geleden
Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

2 uur geleden
Russisch hooggerechtshof verbiedt lhbti-beweging om extremisme

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De "internationale lhbti-beweging" is door het Russische hooggerechtshof als extremistisch aangemerkt en verboden. Het is niet duidelijk welke personen of organisaties door het besluit zullen worden getroffen en wat de gevolgen zullen zijn.

3 uur geleden
Britse oud-minister van Financiën Alistair Darling (70) overleden

EDINBURGH (ANP/AFP) - De voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling is op 70-jarige leeftijd overleden. De Labourpoliticus zat vanaf de monsterzege van zijn partij in 1997 dertien jaar lang in kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown. Hij overleed na een kort verblijf in het ziekenhuis, meldt zijn familie.

3 uur geleden