Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

Israël en Saudi-Arabië hebben nauwe banden met de VS, maar onderling hebben ze formeel geen betrekkingen. Voor veel moslimlanden is het conflict tussen Israël en de Palestijnen nog een belangrijk pijnpunt. De Saudiërs vragen in ruil voor nauwere banden met Israël naar verluidt om concessies richting de Palestijnen, veiligheidsgaranties van de VS, toegang tot modern Amerikaans wapentuig en hulp bij het ontwikkelen van een nucleair programma voor vreedzame doeleinden.

Een deal tussen Israël en Saudi-Arabië zou een grote diplomatieke overwinning zijn voor president Joe Biden. Die hoopt volgend jaar herkozen te worden. Israël zou diplomatiek en economisch kunnen profiteren van betere banden met het rijke Saudi-Arabië. De feitelijke leider van dat land, kroonprins Mohammed bin Salman, zei deze week in een interview met Fox News dat een deal "iedere dag" dichterbij komt.

Politiek gevoelig

Een verdedigingsverdrag met Saudi-Arabië ligt in Washington naar verwachting politiek gevoelig. De VS zouden dan verplicht zijn om het enorme land te verdedigen bij een aanval. Daarom zou met Israëlische functionarissen zijn besproken dat de twee verdedigingsverdragen gepresenteerd kunnen worden als onderdeel van hetzelfde pakket. Dat moet de kans verhogen dat Amerikaanse politici ermee instemmen die de belangen van Israël niet willen schaden.

De bronnen van Bloomberg benadrukken dat de onderhandelingen nog kunnen stuklopen. Wel zou aanzienlijke vooruitgang worden geboekt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zich woensdag al optimistisch uit over de mogelijke normalisering van de relatie met Saudi-Arabië. Hij zei in New York tegen president Biden dat er dankzij de Amerikaanse inspanningen uitzicht lijkt te zijn op een "historische vrede".

Meer uit Buitenland

Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

26 minuten geleden
Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

1 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

4 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

5 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

7 uur geleden
Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.

10 uur geleden
VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. "De verwoestingen zijn enorm en ongekend", zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari. "De internationale gemeenschap heeft zoiets sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt."

14 uur geleden