Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bronnen: VS laten bondgenoot Maduro vrij in ruil voor Amerikanen

Bronnen: VS laten bondgenoot Maduro vrij in ruil voor Amerikanen

CARACAS (ANP/RTR) - De Venezolaanse regering van Nicolás Maduro laat 36 gevangenen vrij, in ruil voor een bondgenoot van Maduro die door de Verenigde Staten wordt vrijgelaten, zeggen Venezolaanse bronnen tegen persbureau Reuters. Onder de gevangenen die Venezuela vrijlaat, zouden twaalf Amerikanen zijn.

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zei woensdag tijdens een eindejaarspersconferentie dat de VS "gefocust zijn op politieke gevangenen in Venezuela en hun vrijlating te verzekeren". Blinken zei de hoop te hebben "later vandaag goed nieuws te kunnen brengen".

De bondgenoot van Maduro die de VS vrijlaten zou Alex Saab zijn, een Colombiaanse zakenman die zo'n 350 miljoen dollar (bijna 320 miljoen euro) zou hebben witgewassen. Saab werd door de VS gezocht en in 2020 opgesloten omdat hij samen met nauwe bondgenoten van Maduro het geld voor voedselhulp aan het arme Venezuela zou hebben verduisterd.

Onder de 36 mensen die Venezuela gaat vrijlaten, zijn ook politieke gevangenen. Sommigen van hen waren actief voor oppositiepolitica María Corina Machado. Wanneer de gevangenen worden vrijgelaten, is niet duidelijk. Volgens de Venezolaanse bron worden ze allemaal op dezelfde dag vrijgelaten.

Meer uit Buitenland

Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

10 minuten geleden
Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

40 minuten geleden
Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

ZOFINGEN (ANP/AFP/DPA) - In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat meerdere mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een gebouw ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd.

2 uur geleden
Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

2 uur geleden
Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

TBILISI (ANP/AFP) - In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

2 uur geleden
Biden veroordeelt aanslag op Slowaakse premier

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden laat in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen de Slowaakse premier Robert Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slowaakse volk denken.

3 uur geleden
EU-sancties voor Russisch 'propagandakanaal' Voice of Europe

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Ook het Russische persbureau RIA Novosti en de kranten Izvestija en Rossiiskaya Gazeta worden gestraft.

3 uur geleden